Климатични промени причинили изчезването на гигантски кенгура и крокодили в Австралия

14:07, 19 май 20 / Любопитно 25 1009 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Гигантски кенгура и крокодили, заедно с друга мегафауна, съществувала преди 40 000 години в тропическа Северна Австралия, са изчезнали поради екстремни климатични промени, показва ново проучване.

Палеонтолозите на музея в Куинсланд съобщиха, че новооткрити останки от мегафауна показват, че тя е изчезнала поради екстремни промени в околната среда. Последователната загуба на воден поток, засиленото изсушаване и промяната на растителността са създали условия за изчезване на най-малко 13 вида от мегафауната със свръхголеми размери, казват изследователите. Те включват четири мегахищници – сухоземни и земноводни влечуги и най-големите кенгура и двуутробни в света, съобщи БГНЕС.

Снимка: Pixabay

"Мегафауната в Саут Уокър Крийк е била уникално тропическа, доминирана от огромни месоядни и тревопасни животни, изчезнали преди около 40 000 години, много след като хората са пристигнали в континенталната част на Австралия", казва палеонтологът и ръководител на изследването на куинсландския музей Скот Хокнул. Хората, които вече са започнали да се придвижват на континента, не могат да бъдат обвинявани в изчезването.

По-рано на мястото бяха открити останки на кенгуру, високо 2,5 метра и тежащо приблизително 274 килограма, което го прави най-голямото известно кенгуру в историята.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама