Трайчо Трайков: Държавата би могла да продава евтино гориво, но едва ли ще печели

09:10, 19 май 20 / Политика 25 982 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Държавата би могла да продава евтино гориво, но едва ли ще печели от това. Влизането на държавата на пазара на горивата е различно от това тя да извършва контрол", заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков във връзка с намерението на държавата да изгради Държавна петролна компания.

Снимка: БГНЕС

Пред bTV Трайков обясни, че държавата може да бъде силна чрез антимонополния орган – Комисията за защита на конкуренцията, който да показва, че правилата се спазват.

КЗК винаги е спирала на 1 мм преди да докаже картела. Те правят правилния анализ за собствеността и данъчните складове. Вместо да ги накажат с 10% от оборота, те ги задължиха да не си публикуват цените на едро на уебсайта“, коментира той.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ държавните бензиностанции?

Снимка: CanStockPhoto

По думите му държавата продължава да изглежда слаба в това да наложи спазването на пазарните правила и честни цени.

Трайков уточни, че ако КЗК не се справя, следващата стъпка на държавата е да се намеси в данъчните складове и допълни, че целта е цените, на които складовете предоставят достъп и таксуват ползвателите, да бъдат контролирани от държавен регулатор (подобно на КЕВР).

Не е лошо да има данъчни складове, които са под контрола на държавата. Не е сигурно, че държавта ще е най-добрият играч на пазара и ще привлече клиенти и ще печели от дейността си“, допълни бившият министър.

Според него ако държавата се научи да бъде добър търговец, то ще се изгради конкуренция на пазара с горивата. Все пак Трайков смята, че това е последният ход, който трябва да се направи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама