Банов: Намаляването на ДДС за книгите е полезно, но крие и риск

14:54, 16 май 20 / Политика 25 2459 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Намаляването на ДДС за книгите на 9% е полезно за "духовната храна" на нацията, коментира министърът на културата Боил Банов пред Дарик радио, предаде Дневник. Управляващото мнозинство в Народното събрание предложи да се свали на 9% ДДС-то за ресторантите, хотелите и за книгите от 1 юли до края на следващата година. Той предположи, че мярката за книгите няма да е временна, а ще се запази и след 2021 г.

Банов оцени тази мярка като "изключителен ход на премиера", но изказа и опасение, че с намаляването на данъка ще се свият и постъпленията от издаването и продажбата на книги, а това би могло да се компенсира с орязване на средствата за други дейности в тази сфера.

Държавата ще помага и на писателите

"От миналата година държавата дава 2 милиона лева на библиотеките за изкупуване на български книги, за да попълнят фондовете си. Дано не се окаже, че тези средства ще се орежат", каза Банов.

Всеки актьор има право да откаже да участва в даден спектакъл, ако прецени, че има риск да се зарази, обясни Банов. Театрите и другите сценични изкуства вече могат да започнат изяви, но само на открито. Това условие е за безопасността на артистите и музикантите, които са поне час и половина на сцената в един спектакъл и няма как да играят с маски или шлемове, обясни той. Това е разликата с киносалоните, където се позволява публика на закрито.

Народният театър с постановки на открито от 1 юни

"Сега един директор на театър или опера не може да издаде заповед за дадено представление, дори на открито, ако не може да осигури на артиста или музиканта необходимото отстояние", посочи Банов. Според него всеки артист трябва сам да декларира, че е готов да участва в даден спектакъл.

От понеделник се отварят музеите и галериите като основната задача на техните ръководства е да организират еднопосочното движение на посетителите, отбеляза Банов.

От допълнителните 5 милиона лева, отпуснати от правителството за независимия сектор в културата, ще се подпомогнат всички видове изкуства, като се създава и нова програма. Тя ще е за визуалните изкуства и ще е с бюджет от 500 хиляди лева, насочени само към проекти на художници и скулптори - за изложби и галерии, обясни министър Банов.

Запитан как ще се реши казусът с Червената къща, той ясно заяви, че държавата ще търси начин да изкупи дела на частния собственик. След реституция той е получил по-голямата част от ателието на големия скулптор Андрей Николов (1878-1959) и по тази причина няма как държавата чрез Националната галери да създаде музей там.

"Това е нашето желание и то трябва да се случи. Времето показа, че това съжителство е абсурдно Ще търсим юридическите форми за законно прекратяване това съжителство, за да бъде там музей на великия скулптор Андрей Николов и къщата да се ползва и за прояви на изкуствата", очерта действията на министерството Банов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама