Борисов тръгна с джипа по трасето на газовата връзка с Гърция

10:45, 16 май 20 / Политика 25 2070 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменуджка Петкова пътуват по трасето на интерконектора Гърция – България. Проектът е един от седемте топ приоритета на ЕС в областта на енергетиката, като той е на стойност 240 млн. евро.

Най-важното е, че освен газ от Азербайджан ще получаваме и от Александруполис“, посочи Борисов. Петкова подчерта, че това е абсолютна диверсификация на източниците на природен газ в целия регион и затова проектът е от толкова важно значение. Строителството продължава въпреки пандемията при строги мерки за безопасност. Спазват се и всички изисквания за екология. „Толкова е трудно, но нито за миг не сме спрели да работим“, отбеляза премиерът. "Като стане готов, и Кърджали ще може да се газифицира, ще стане и въздухът по-чист", подчерта Борисов.

Борисов коментира двата проекта за газ, които ще минават през България - газовата връзка с Гърция и Балкански поток, като посочи, че в момента те са в съревнование кой първи ще бъде построен. "Но най-важното, Теменужке, е, че мачът е на територията на България - че сървенованието е тука. И понеже много им е мъчно на нашата опозиция - този проект нямаше да стане, ако не бяхме ние. Това стана само по наша воля. Сега и двата са сред топ приоритетите на ЕС", обясни Борисов.

"Никога не сме стоели по-добре на газовата карта", заяви Петкова. "Това се дължи на добрата ни връзка и със Запада, и с Изтока", подчерта от своя страна Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама