Радев отново разкритикува мерките за справяне с кризата

16:47, 15 май 20 / Политика 25 2460 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Здравната криза предизвика социалната и икономическа криза. Още в началото на пандемията настоявах мерките да отговарят на три критерия-навременност, достъпност и безвъзмездност. Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейски опит и България“, предаде репортер на БГНЕС.

Васил Божков публикува разговори с потребител на име Vladi Goranov

Според президента мерките са неадекватни и на това се дължи задълбочаване на бедността. Радев подчерта, че най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза, е доверието в институциите, които я управляват. „А едно управление се ползва с доверие, когато не взема решения в резултат на обществен натиск и пиар сметки“, подчерта той и се възмути, че помощта към гражданите е само под формата на кредити, като по този начин е показала, че не е тяхна опора.

Президентът посочи, че липсата на адекватни мерки ни изправя пред много по-дълбок проблем - задълбочаването на неравенствата. „Ако не успеем да овладеем тази тенденция, рискуваме дълбоки обществени разломи, деградация, растяща престъпност“, заяви Румен Радев. Той уточни, че неслучайно дискусията е озаглавена „Европейският опит и България“, защото е важно да синхронизираме тези мерки. Радев обясни, че ние сме отворена икономика и когато нашите мерки закъсняват или са неработещи, това свива и без това ниската ни конкурентоспособност.

Цветомир Найденов се присмя на разкритията на Божков

Положителното е, че тази криза извади на преден план нашите добродетели и силата ни като общество“, посочи той и поздрави българите, които вместо страх проявиха здрав разум, дисциплина, солидарност и отговорност към другия. „По този начин ние показахме способността ни да се мобилизираме и да се справяме с общи усилия с предизвикателствата“, подчерта държавният глава.

"България се нуждае от нов стил на управление, който изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента. У нас има бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки, а напоследък даже няма и обществени поръчки", посочи Радев „Трябва ни такъв тип управление, който да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, без санкция на парламента“, подчерта президентът и открои като пример изкуствения излишък в държавния бюджет, който се насочва от Министерския съвет там, където е угодно.

От своя страна, вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че липсва програма за изход от икономическата ситуация, породена от COVID-кризата. Тя настоя да бъде създаден втори щаб - икономически. „Т.нар. икономически съвет към Емил Караниколов не се е събирал от миналата година в условията на тази тежка ситуация“, коментира тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама