Месоядците са по-уравновесени психически от вегетарианците

20:20, 13 май 20 / Любопитно 25 4726 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Избягването на месото може да повлияе негативно на психичното здраве. Изследователите открили, че хората, които са се лишават от месо, са по-склонни към депресия, безпокойство или самоубийство, отколкото тези, които консумират месо, съобщава БГНЕС.

СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ веганството?

Новото проучване, публикувано в „Critical Reviews of Food Science and Nutrition“, идва на фона на нарастващи темпове на психичните заболявания през последните две десетилетия. Изследователският екип заяви, че увеличението се е случило по времето, когато са се увеличили вегетарианците.

Екипът разгледал данни от 18 по-ранни проучвания, в които са участвали 149 569 консуматори на месо и 8 584 вегетарианци от Европа, Азия, Северна Америка и Океания. Всяко изследване се фокусира върху това как начина на хранене се отразява на психичното здраве и качеството на живот.

Снимка: CanstockPhoto

Единадесет проучвания показват, че вегетарианците и веганите имат по-лошо психологическо здраве от месоядците, докато три други проучвания откриват положителните ефекти от диетите без месо. Но изследователите на последното проучване казват, че по-задълбочените проучвания показват, че ядящите месо имат по-добро психическо състояние.

Екипът обаче отбелязва, че не е ясно как избягването на месо допринася пряко за психичните проблеми. Те казаха, че бъдещи изследвания трябва да се опитат да установят дали месото осигурява някои хранителни вещества, които хората не получават от плодовете, зеленчуците или зърнените храни. Проучванията също трябва да анализират психичните проблеми като причина някои хора да се връщат към месото след посвещаване на веганство или вегетарианство.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама