Борисов се похвали с добри параметри в бюджета дори и по време на кризата

14:50, 13 май 20 / Политика 25 1384 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

През 2019 г. България се придвижи с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор „Държавно управление“ в ЕС за 2019 г. – 20,4 % от БВП. „Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%. През първите два месеца на тази година отчетохме ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигна 9,7% спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснаха, както и износът ни на стоки с 4,9 %. Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2 % от прогнозния БВП“, написа премиерът.

„Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията ни са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година. Затова българското правителство предприе действия за запазване на работните места като "60 на 40", както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса“, посочи още Борисов.

Примерът обясни, че не се предвиждат ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти. „Предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, с което ще подкрепим инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор. Предприехме и действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 ще бъдат осигурени 870 млн. лв. В прогнозите си ЕК посочва, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, са предпоставка за бързо икономическо възстановяване. Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин“, заяви министър-председателят.

Снимка: БГНЕС

Към края на март бюджетът е с излишък от 1,4 млрд. лева, но отражението от кризата тепърва ще се отрази върху хазната. Това е записано в днешното решение на Министерския съвет, с което се одобрява информацията за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото тримесечие на годината.

В края на март във фискалния резерв има над 10 млрд. лева. Държавният бюджет бе актуализиран през април, след което последваха редица допълнителни плащания по сектори и различни мерки с цел подпомагане на бизнеса и гражданите. Най-вероятно отражението от тях ще се види в състоянието на хазната през април и май, припомня БНР.

Въпреки очакванията правителството да обсъди и промените в ставките на ДДС за ресторантьорите и книгите, които по настояване на премиера Бойко Борисов трябва да станат 9% при 20 на сто настояща ставка, информация за тази тема няма в правителственото съобщение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама