Масов мор на пчелите в Плевенско, стопаните – безсилни

10:56, 12 май 20 / Общество 25 1492 Шрифт:
Даяна Дюлгерова

Масов мор на пчелите в плевенската община Гулянци. Стопани отново сигнализират за неправомерно третиране на земеделски площи с препарати и казват, че случаят се повтаря година след година, но институциите не решават проблема.

Стопаните показват буквално чували с умрели пчели. Прогнозите им са, че едва ли ще има пчели за слънчогледа или следващата паша.

„Искам да попитам държавата по какъв начин ще ни помогне. Въобще помага ли ни – тази Наредба 13 за пчеларите спазва ли се? Министърът на земеделието така ли помага на дребния и среден бизнес? Това ли е помощта?“, попита в ефира на bTV Георги Иванов, който има два пчелина в селата Шияково и Ленково.

Пчеларите са доволни, че ще има български мед в търговските вериги

Негови колеги разказаха, че масовият мор е започнал в събота през деня, когато през полетата са минали сеялки на фирма, която обработва землищата си. Стопаните били предупредени, но не изцяло.

Снимка: CanstockPhoto 

„Хората дойдоха със сеялките, не с пръскачки. Това за мен е пълна мафия. Миналата година беше така, по-миналата – пак, и сега отново. Изобщо – нито дела ги бъркат, нито стачки. Това е пълно беззаконие. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре“, заяви Димитър, местен пчелар.

Пчеларите дори поставиха въпроса – какъв мед се консумира впоследствие, след като продукцията е отровена.

Кметът на Долни Вит – Венцислав Иванов, също се включи по темата, като поясни, че към пчеларите е подадена информация, че ще се третира. Обявено е, че от 8 до 16 май ще се пръска с хербицид „Тайфун“, чиято активна съставка е глифозат – фатална за пчелите.

За да не пострадат пчелите от нея, те трябва да не излизат от кошера, което също ги обрича на смърт.

Пчеларите казват, че от фирмата не спазват правилото да пръскат два часа преди изгрев слънце. Сега те трябва да докажат пред държавата, че наистина са потърпевши, но пътят към това доказване минава през задължителни проби, чиито цени започват от 400 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.