Поглед назад: Апостолът на Априлското въстание

07:45, 21 сеп 20 / Поглед назад 25 7040 Шрифт:

На 21 септември 1843г. в Копривщица е роден Георги Груев Хлътев, останал в историята като Георги Бенковски. Той е сред водачите на  Априлското въстание. 

В продължение на десет години живее на различни места в Ориента - Измир - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща.

Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул.

Говорел е седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски.

Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание през 1875 г.  с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-Турската Освободителна война.

Заслугата на Георги Бенковски да я има днес България е огромна.

Той се запалва по революционното дело в Букурещ, където се запознава със Стоян Заимов.

Паметник на Бенковски във Варна, снимка: БГНЕС

Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира чета и тръгва да вдига и околните села.

Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието.

Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан-Далматинеца, е последният им байрактар.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион, Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София.

Тези събития са документирани от Захари Стоянов в "Записки по българските въстания". Самият автор преживява по чудо организираната им засада.

Къща музей Георги Бенковски

Родният дом на апостола на Априлското въстание Георги Бенковски е в Копривщица. Къщата е построена през 1831 г., и е класически образец на еснафска талпена къща, с открит чардак и дантелени дървени решетки.

През 1966 г. домът му е ремонтиран и обзаведен като музей. Фото-изложба проследява живота и революционната дейност на Бенковски. В музейната експозиция е поставен черешов топ, дарение от Михаил Маджаров.

Къщата е напълно запазена като образ и планова схема. Адаптирана е без навреждане в разпределенията, всички архитектурни елементи и детайли са съхранени с изключение на чардака, който е остъклен. 

Ето как Захари Стоянов описва първата си среща с него в „Записки по българските въстания”:

„Докато Бенковски даваше заповеди на четири страни, аз успях да го разгледам от краката до главата. Той можеше да има възраст приблизително 28-30 години, ръст тънък, висок, гърди изпъкнали напред, глава вирната назад, с дълъг врат, лице прилично, малко сухо, усмивка сдържана и увлекателна, руси мустаки, тънки и доволно дълги, закривени от само себе си нагоре към очите, които придаваха особена представителност на лицето му; очи ясносини, поглед проницателен, коса и вежди руси, както и мустаките му, въобще човек личен и представителен, човек, който беше в състояние да привлече всекиго смъртен само с външните си качества. При това, като се прибавят още неговите движения, пъргавината му, строгата му реч, разправянието с ръкомахание, обръщенията му с хората, които не оставаше да се почесват и да излагат своите мнения напространно и да го учат на ум, което е взаимна отстъпка, и пр., вие ще да имате горе-долу повърхностно понятие за портрета на Бенковски.

…Аз благоговеех напредя му, чаках да ме попита, та тогава да се обадя, доброволно признавах, че той е велик, с една реч - изповядвам се чистосърдечно, - аз бях омаян от Георги Бенковски.”

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:49, 23 сеп 20

Глупости на таркалета.Името му е Гавраил Груев Хлътев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама