Шведските брокери на недвижими имоти спасяват пазара с видеоогледи на живо

14:23, 08 май 20 / Свят 25 2140 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Шведски брокери на недвижими имоти прибягват до предаване на live видео, за да поддържат пазара по време на пандемията от COVID-19. Скандинавците не обявиха строги мерки за физическа дистанция, но все пак огледите на домовете драстично намалели, тъй като повечето хора предпочитат да спазват препоръките на правителството, предава Дневник.

"Апартаментът, който показваме днес, е с площ около 40 кв.м, така че не е удачно да има прекалено много хора", дава пример брокерът Даниел Фредриксон. "Справяме се като се опитваме да дигитализираме и да предлагаме онлайн огледи."

Двуцифрен спад при наемането на офиси в София

Един такъв оглед, с дължина от около 15 минути, е провокирал 12 души да оставят контактите си, за да се включат в наддаването за апартамента на стойност 2.495 милиона шведски крони.

Цените на пазара на имоти в Швеция се повишават в последните три десетилетия с лека пауза по време на финансовата криза от 2008 г. и 2009 г. и 10% спад в началото на 2018 г., когато бяха въведени нови регулации за ипотеките.

В момента световната икономиката ще премине през най-лошата си година, като в Швеция прогнозират, че ще има спад на БВП със 7% и цените на имотите със сигурност ще паднат драстично.

"В началото на 2020 г. имахме прогноза за +5%, сега смятаме, че ще е -5%, 10% или може би 15%, коментира Йенс Магнусон, икономист в SEB. Но не очакваме срив в пазара на имоти."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама