Двуцифрен спад при наемането на офиси в София

15:00, 29 апр 20 / София 25 2853 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

През първото тримесечие на годината пазарът на офис площи в София отчита спад от 22% на годишна база. Това се посочва в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

„Макар извънредното положение у нас да засегна само месец от първото тримесечие, данните за периода са показателни за отражението му върху сектора. Пазарът на офиси в София е изправен пред значително забавяне поради икономическата несигурност и отслабващата бизнес активност, причинена от COVID-19. Липсата на договори за наем на сгради в строеж, които доскоро бяха един от двигателите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е предпоставка за плавно покачване на дела на незаетите площи през следващите тримесечия“, коментира Станимира Пашова, партньор и мениджър „Офис площи“ в компанията.

Бизнесът за споделените офис площи в София е сред най-засегнатите вследствие на кризата.

Снимка: Pixabay

Засилен интерес за наемане на къщи в София

Офертни цени

В период на задържане на търсенето, офертните цени остават без промяна. Офертните наеми за офиси "клас А" в централна градска част се задържат на 15 евро/кв. м, а в сгради по главните булеварди на София - около 12-14 евро/кв. м.

Към началото на 2020 г. общият обем офис площи надхвърли 2 млн. кв. м, а в процес на изграждане са около 390 000 кв. м. Някои от планираните проекти обаче може да бъдат отложени. В краткосрочен план е слабо вероятно да стартира строителството на нови обекти.

Имотният пазар е жив, но диша трудно

Коронавирус пандемията сега е сериозна заплаха, но в по-далечен план носи и възможности.

От компанията очакват много фирми да преместят офисите си в по-централните части, както и да прехвърлят част от услугите към оператори и фирми, базирани в Европа. Тези процеси не могат да протекат бързо, но в средносрочен план може да се окажат шанс за страната да привлече повече бизнеси и да доведат до нов ръст на аутсорсинг компаниите.

Най-добрите посланици на България са местните центрове на фирми, които имат такива и в други точки на света, например в Югоизточна Азия, и успяха бързо да организират home office за служителите си, като запазят качеството на услугите и производителността.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 СТУДЕНТИ ХАМАЛИ В СОФИЯ- 18:38, 13 юли 20

СТУДЕНТИ ПРЕМЕСТВАНЕ НА ОФИСИ И ТРАНСПОРТНИ УСЛУГИ.ЗА КОНТАКТИ В СОФИЯ--0893480394.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама