Румен Радев: Решенията за националната сигурност не бива да се оставят само в ръцете на политиците

10:05, 06 май 20 / Политика 25 3613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев отправи приветствие по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Отбелязваме Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия

"Отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. С единството на меч, дух и слово България устояваше в бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. В най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на Отечеството", каза държавният глава.

Той подчерта, че Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест.

"Живеем във все по-неспокоен свят, в който суверенитетът и сигурността ще чертаят бъдещето на нацията. Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация, по този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване", добави президентът.

"Съвременното въоръжение е крайно необходимо, но трябва да се придобива при ясни процедури и единен подход към видовете въоръжени сили. Решенията за националната сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците", подчерта Радев. 

Каракачанов: Ще има забавяне, не спиране на модернизацията на армията

Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината стои човекът, неговата професионална подготовка, кадрово развитие и социален статус. Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите”, допълни държавният глава.

„Благодаря Ви, че продължавате да отстоявате каузата „България“ с професионализъм и всеотдайност. Нека Св. Георги ви закриля и вдъхва сила на духа“, обърна се президентът към военнослужещите.

"Приемете моята благодарност за достойната ви служба в редовете на българската Армия. Вашето себеотрицание нека да остане за следващите поколения", допълни президентът в обръщението си към ветераните.

„Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни. И нека днес в този светъл празник проявим признателност към нашата армия. Днешният 6-ти май е по-различен – няма да има парад и гражданите няма да видят армията си на площада и в небето, но нашите военнослужещи са на своя пост. Нека са уверени, че нашата признателност към тях е искрена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е ден на храбростта, която всеки носи в сърцето си. В дълг сме пред онези, които влизаха безстрашно в боя за България и загиваха с едничката надежда, че дават живота си за достойна България. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на примера им в нашето ежедневие. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение – силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение, затова нека почетем всекидневната храброст на достойния българин – този, който изрича исканията си и не се примирява с несправедливостта и произвола“, допълни президентът.

"На този празник се обръщам към младите българи, защото вие сте призваните да направите решителните крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България. Вие ще трябва да успявате и побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте – във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", каза Радев.

"Желая здраве и мир на всички сънародници. Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно, ви направи по-човечни, по-силни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, дързост и задружни усилия. Честит ден на храбростта!, завърши президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама