„Независимата държава не може да съществува без силна и боеспособна армия“

12:05, 06 май 22 25 6001 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Денят на храбростта и празник на Българската армия е официален празник в Република България – професионален празник на военнослужащите и празник на военния орден „За храброст“.

Денят на храбростта в Българската армия се празнува още от нейното създаване. Той се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По традиция празникът се отбелязва с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена „За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.

Радев: „Независимата държава не може да съществува без силна и боеспособна армия“

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев поздрави народа по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. „На светлия християнски празник Гергьовден нашият народ засвидетелства своята признателност към Българската армия. Припомняме си славата на българското оръжие и скланяме глави пред загиналите за нашата свобода и независимост“, посочи държавният глава, цитиран от прессекретариата си. 

„Политиците често оставаме длъжници на българските военнослужещи. Обществото ни обаче винаги е отмервало всекиму заслуженото. Ето защо Денят на Българската армия е сред най-старите и обичани празници в националния ни календар. Въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят, нашите мъже и жени в униформа продължават последователно и отговорно да изпълняват своите задачи. Българските военнослужещи не само защитават границите на Отечеството, със своя професионализъм и всеотдайност те пазят честта на Родината. Гарантират мира и спокойствието на всички нас“, отбеляза той. 

По думите му българският войник многократно е доказвал качествата си и в дни на изпитания винаги е бил надеждна опора на държавността ни. „Събитията от последните месеци показват, че ефективната отбрана е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива. Историята ни учи, че независима държава не може да съществува без силна и боеспособна армия. Нека Свети Георги Победоносец дава сили на българските воини и закриля България! Честит празник“, каза още Румен Радев по случай празника.

Петков увери, че правителството прави всичко за изграждане на съвременна армия

На тържествения водосвет на бойните знамена на Българската армия присъства и преиерът Кирил Петков. Признателен съм на българските военни за техния професионализъм, мъжество, всеотдайност и достойна служба“, отбеляза премиерът Кирил Петков във Facebook.

Българската армия е институцията, която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие в обществото. Военнослужещите са носители на висок морал и отговорност, проявявани с еднаква решимост както в бурни исторически моменти като сегашния, така и в годините на мирен живот. Уверявам Ви, че българското правителство прави всичко необходимо за изграждане на съвременна и боеспособна българска армия - достоен съюзник на страните от евроатлантическата общност, пише още премиерът Петков.

Йотова: „Не бива да чертаем нови разделителни линии помежду си“

„В днешното трудно и размирно време не бива да чертаем нови разделителни линии помежду си, не бива да се обръщат българи срещу българи. Този, който дръзне да разделя, ще получи присъдата на историята и на поколенията след него“,коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова в Пещера, където беше гост на празника на града. „Дълга е българската история, не една и две мечти са изгорели на нейната клада. Но винаги сме успявали, когато сме били заедно. Заедно ще се справим и днес“, посочи още тя.

Празнична церемония

На площад „Свети Александър Невски“ в София държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев участва в тържествения водосвет на бойните знамена на Българската армия. Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин, след което се състоя тържествения марш на представителните роти на въоръжените сили.

Държавният глава приветства на „Дондуков“ 2 и младежи от ученическия гвардейски отряд и младежкия духов оркестър

По-късно държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова приеха в кабинетите си първите гости в рамките на Деня на отворените врати на президентската институция. До 16.00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат сградата и да видят униформи на Националната гвардейска част, знамена светини на Българската армия, както и изложба със снимки, посветени на българските военнослужещи, на фотографа Вяра Йовева.

В 14.00 часа държавният глава ще посети Велико Търново, където ще участва във военния ритуал по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй, след което ще произнесе слово. Представителни части на Българската армия ще преминат в тържествен марш, след което държавният глава ще разгледа дейността на катедрите от Националния военен университет „Васил Левски“, която ще бъде представена в парк „Майка България“.

Без военен парад за 6 май

И тази година няма да има военен парад за 6 май в София. Денят на храбростта и празникът на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, съобщиха от Министерството на отбраната. 

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

Това е третата поред година, в която техника и военни няма да маршируват по жълтите павета в центъра на София. През последните две години традиционният парад не се състоя заради наложените противоепидемични мерки.

Това обаче се отнася само за София, защото демонстрации ще има извън столицата. Способностите от военнослужещи от Сухопътните войски ще бъдат демонстрирани на учебен полигон „Ново село“, на Военновъздушните сили в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево, на Военноморските сили на Морската гара Варна, а Съвместното командване на специалните операции ще покаже какво може на учебен център „Црънча“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама