Близо 3.7 млн. души са заразените с COVID-19 в света

08:30, 06 май 20 / Свят 25 2468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 3.7 млн. са вече заразените с COVID-19 по света. Оздравели са 1.2 млн. души, а починалите са 257 000.

Съединените щати остават страната с най-много жертви. Преди часове президентът Доналд Тръмп обяви, че работната група, координираща борбата с коронавируса се разпуска. Белият дом ще измести фокуса си от разпространението на заразата, към възобновяване на икономиката.

69 нови случая на COVID-19 у нас за изминалото денонощие

"Не можем да задържим страната ни затворена през следващите пет години", заяви Тръмп във вторник. "Ще бъдат ли засегнати някои хора? Да. Дали някои хора ще бъдат засегнати зле? Да. Но трябва да отворим страната", каза Тръмп.

Специалната междуведомствена работна група, ръководена от вицепрезидента Майк Пенс, беше създадена, за да помогне за овладяването на пандемията, след като тя бързо се разпространи в САЩ.

"Д-р Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в страната и най-видният член на работната група за COVID-19, ще продължи да бъде съветник", уточни още Тръмп, пише БГНЕС. Фаучи се ползва с огромни авторитет и популярност в САЩ – той се възприема като достоверен източник на информация за пандемията.

САЩ имат най-високата смъртност от COVID-19 в света с повече от 71 000 потвърдени жертви. Научните модели предполагат, че този брой може да се удвои до август.

Ходът за разпускане на работната група беше критикуван, по-специално от специалистите в медицинската общност. Д-р Сира Мадад, подчерта, че екипът за реагиране на вирусната пандемия се разпуска, въпреки продължаващия скок в броя на заразените.

Скандал и във Великобритания. Лекар от щаба на Острова обяви, че напуска, тъй като е нарушил собствените си препоръки за спазване на социална дистанция. Обединеното кралство стана втората най-засегната държава в света с над 35 000 жертви.

Смъртните случаи за последното денонощие в Бразилия се е увеличил с 600 души и достигна 7921, съобщи Министерството на здравеопазването на страната. До момента 114 700 са били заразени, от които 6935 са регистрирани през последните 24 часа. Излекувани са 48 200 пациенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама