Депутатите няма да връщат допълнителните пари, а след 13 май очакват и повишените си заплати

19:41, 05 май 20 / Политика 25 2788 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Народните представители няма да се откажат от средствата в размер на 2/3 от месечното им възнаграждение, които са получили по време на извънредното положение. Освен това след 13 май, когато изтича извънредното положение, те ще започнат да получават и пълния размер на заплатите си, съобщи „Свободна Европа“.

Макар и отказали се публично от заплатите си, народните представители са продължили да получават пари за т.нар. представителни разходи. На 6 април Народното събрание реши не само депутатите, но също министри, членове на политическите им кабинети, както и ръководители на държавни и изпълнителни агенции, също да не получават заплати до края на извънредното положение. То беше обявено на 13 март и продължава до 13 май. По-късно обаче се оказа, че депутатите нямат право по конституция да лишават някой друг от заплата, а засегнатите лица са карани да попълват декларации, че са съгласни с решението на парламента.

Ще се изпълни решението на парламента. В него е записано, че народните представители даряват заплатите си до края на извънредното положение“. Такъв отговор дадоха от парламентарната група на ГЕРБ на запитване дали Народното събрание ще възобнови получаването на пълното месечно възнаграждение след 13 май. В решението на депутатите е записано, че парламентаристите се отказват от заплати от 1 април до отмяната на извънредното положение. Преди ден Министерският съвет предложи отпадане на извънредното положение идната седмица.

Снимка: БГНЕС

Това означава, че членовете на българския парламент ще възобновят получаването на индексираните си заплати, които вече са в размер на 4232 лева. Към тях ще бъдат добавяни 2/3 за допълнителни разходи, т.е. още около 2800 лева. Депутатите получават допълнителни средства и за участието си в специализираните комисии към парламента.


На въпрос дали депутатите ще връщат взетите 2/3 от заплатите си за месец април и парите, които предстои да получат за май, от групата на ГЕРБ отговориха, че „парите ще се ползват по предназначение“. „С тези пари се плаща на експерти, ползват се за работа в избирателните райони на всеки народен представител. Няма да се връщат“, казаха от ГЕРБ. От БСП също обясниха, че тема за евентуално връщане на получените пари не е обсъждана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама