Ето кои мерки остават след извънредното положение... и очаквайте още

12:45, 08 май 20 / Политика 25 25947 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На извънредно заседание парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето, които регламентират мерките след края на извънредното положение. Текстовете дават правомощия на здравния министър да издава заповеди.

Кирил Ананиев ще може да обявява извънредна епидемична обстановка в страната или в отделен регион; да разпорежда задължителна изолация на болни и на контактни лица, включително и ако идват от чужбина. Според опозицията обаче санитарната епидемична обстановка няма конституционна основа, а правителството бяга от отговорност и я „стоварва“ върху един министър.

Акцент на деня: И нека наддаването започне сега

Някои от сега действащите мерки ще останат в сила до 13 юли. Неплатеният отпуск до 60 дни през тази година ще се зачита за трудов стаж. Критиката в този текст е дали така хората, които не са работили въобще, няма да получат повече права от работилите на 4- часов работен ден.

Снимка: БГНЕС

Ще остане забраната да се правят запори и за износ на лекарства, възможността за заседания на институциите онлайн, ползването на държавни и общински имоти с намален наем. Новост е предложението с по 290 лева да бъдат подпомагани социални групи по преценка на правителството, но още не ясно кои.

Мярката „60/40“ ще продължи да работи до 30 юни. Учениците ще завършат годината дистанционно, а след ІV и Х клас няма да се провежда национално външно оценяване. През лятото се очертава чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни или на по- ниски цени. Коалиционните партньори на ГЕРБ имат и други предложения за подкрепа на родния туризъм, които ще се гласуват в пленарна зала през Закона за здравето.

От БСП искат отчет как се харчат държавните пари в кризата

От левицата гласуваха с „въздържал се“. Лидерът Корнелия Нинова разкритикува управляващите, че нямат план какво ще правят след извънредното положение за преодоляване на последиците от кризата.

ДПС подкрепиха мерките с настояване за прецизиране на текстове и заявка за предложения между двете четения. „Воля“ подкрепиха промените, въпреки „откровените недомислици“. „Обединени патриоти“ също гласуваха „за“.

Окончателното гласуване на текстовете ще бъде скоростно, още във вторник. Очаква се да се приемат и допълнителни мерки. Предложението на правителството е законът да влезе в сила от 14 май. 

Парламентът се връща към нормален режим на работа в четвъртък. На председателски съвет ще се реши какви мерки ще се спазват в пленарната зала. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама