Акцент на деня: И нека наддаването започне сега

17:30, 05 май 20 / Политика 25 5806 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени дни ни делят от отмяната на извънредното положение в страната. Късно вчера правителството ясно заяви, че няма намерение да продължи с рестриктивните мерки след 13 май и дори вече започна разхлабването на редица от ограниченията.

Но, не бързайте да се радвате - на 14 май ситуацията няма да е съвсем постарому. Все още ще има вирус, все още ще има известни ограничения, просто няма да го има извънредното положение. Вместо това оттук нататък заповедите на здравния министър ще определят какво, как и къде можем и не можем да правим.

За да стане това факт, обаче депутатите ще се съберат още веднъж, за да приемат промени в Закона за здравето и да уредят мерките срещу вируса след края на извънредното положение.

Когато обстановката изглежда се поуспокоява и животът си проправя път обратно към нормалността, тогава на преден план излизат политиците - всеки със своите идеи и плановете за възстановяване.

Снимка: Правителствена информационна служба

Кабинетът предлага правилата за карантина да останат, докато прецени здравният министър. Той да има правомощия да обявява извънредна епидемична обстановка за цялата страна или определен район, както и да разпорежда задължителна изолация. 

Някои от мерките да останат в сила 2 месеца след края на извънредното положение, а други до края на годината. Учебната година да завърши дистанционно, като отпадне външното оценяване за 4. и 10. клас. Само учениците от 7. клас и от 12. клас ще се завърнат в класните стаи - за изпитите за кандидатстване в средните училища и в университетите.

Отварянето на детските градини е следващата мярка, която кабинетът обсъжда, но все още не е одобрена.

Снимка: БГНЕС

Коалиционните партньори постигнаха съгласие, че летен туристически сезон ще има, но датата на откриването му все още не е ясна. Държавата ще покрие ваучери за почивки в България на работещи с платени осигуровки и за ученици, а туристите тази година няма да плащат за плажните принадлежности по Черноморието – чадъри, шезлонги и маси, защото те ще бъдат за сметка на концесионните и наемни такси. Правото за строителство по морето ще се удължи с един месец - до 15 юни. По искане на ресторантьорите разстоянието между масите в заведенията да бъде регламентирано на 1,5 метра, а не 2,5 м както е в момента.

Управляващата коалиция се е договорила за възобновяването на санирането на панелки, но при 30% участие на етажната собственост.

Все още не е постигнато разбирателство относно исканията на Обединените патриоти за намаляване на ДДС за ресторантите и туристическите услуги, но това може и да се промени. Остават и различията им относно мярката 60/40, но се работи за това тя да стане по-гъвкава.

Снимка: БГНЕС

Традиционно БСП заложи на алтернативата и предложи собствени мерки за справяне с икономическите последствия от кризата. Левицата настоява хората без доходи да получат една минимална работна заплата плюс осигуровките, или общо 725 лева, да има стимули в туризма и икономиката, и 30 милиона лева за земеделските производители, които не могат да реализират продукцията си. От БСП искат още диференцирано ДДС от 9% за храни и лекарства и 400 милиона лева за целева помощ за общините. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага още да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да контролира как са се изразходвали публичните средства за борба с коронавируса.

"Има различни предложения на партньорите, всяко от тях ще се прецизира за социално икономически ефекти - дали може да си го позволим. Не може разговорите да се превърнат в състезание кой иска да даде повече и да е по-симпатичен. Разликата между нас и онези, които само правят предложения, е че ние носим отговорност", коментира ситауцията вицепремиерът Томислав Дончев.

Историята обаче показва, че не само може, но и обикновено партиите у нас превръщат подобни моменти в състезание по обещания и наддаване с идеи. В опита си да натрупат малко подкрепа и симпатии родните политическите фигури са склонни да разработят цели програми, визии и стратегии със спорно приложими мерки. Състезанието е открито...нека наддаването да започне - сега!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама