Станциите за въздуха пропуснали само едно силно замърсяване

12:00, 04 май 20 / София 25 3302 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Сензорните станции на Столична община отчитат безпроблемно както високи, така и ниски стойности. Това отговориха от дирекция "Климат, енергия и въздух" към общината след запитване от TOPNOVINI.BG дали 22-те станции засичат твърде високи или твърде ниски отклонения в показателите на въздуха.

„Сензорите за следене са индикативни и поради спецификата на използваните технологии е възможно да дадат отклонение в измерените показатели при определени условия“, уточняват от общината. За да подобри точността на измерваниятa, по предложение на фирмата-изпълнител, Столична община ще надгради инсталираните сензорни станции с климатизираща система, която да елиминира влиянието на атмосферните условия.

Снимка: БГНЕС

Ако има големи отклонения в показателите на въздуха, се увеличава и възможността за грешка при отчитането. Затова в продължение на една година Столична община ще сравнява данните на сензорите с тези на Изпълнителната агенция по околна среда.

Проблемът с мръсния въздух е решим, но липсва политическа воля

Целта на сензорите е да регистрират замърсителите на въздуха на приземно ниво  - т.е. на нивото, на което хората се движат, живеят и дишат. За целия период на работа на системата (от 27 декември) има само едно регистрирано по-голямо разминаване в стойностите. Станциите не са отчели замърсяване с финни прахови частици, предизвикано от пясъчна буря.

Снимка: БГНЕС

Извън този случай, сензорите индикирали всички замърсявания, включително и локални  - по квартали. Също така установили откъде произхожда замърсяването и как се разпространява.

Какво направи Столична община за подобряване на въздуха?

Системата за следене на качеството на въздуха имат вградени в себе си множество сензори за следене на газове: CO, SO2, NO2, O3, за следене на ФПЧ, за температура, влага и налягане.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама