Обсъжда се разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави

19:58, 02 май 20 / Политика 25 5237 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

"Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави", това обяви пред Канал 3 Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

"До 13-ти май е обявено извънредното положение, след това няма да има нужда да се продължава, но това не означава че всички мерки ще отпаднат", заяви още Захариева и допълни, че социалната дистанция ще трябва дълго време да се спазва, както и ограниченията за пътуване дори и в Европейския съюз. 

Консулствата ни постепенно възстановяват работа

"Всички хора в щаба, понесоха голяма тежест, те също така ще продължават да работят, информация ще има, те ще продължават да информират. Нека да има уважение към тези хора, които спасиха нашия живот", призова Захариева.

"Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави. Летище София е от малкото летища, които функционират, да - не в пълния капацитет, но работи", заяви тя. "Свободното придвижване на хора в ЕС не работи. Направихме всичко възможно и поне стоките се придвижват чрез "зелените коридори".

"В началото на кризата беше много тежка ситуацията с нашите сънародници зад граница, които искаха да се приберат. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и ситуацията се нормализира. Сега вече имаме и обратната вълна - върнали се българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там", заяви Захариева.

Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата. Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго. Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави, стана ясно от думите на министъра. 

"В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания", категорична бе Екатерина Захариева.

Студентските бригади в САЩ са отложени

"През седмицата разговарях с посланик Херо Мустафа. Тя ми съобщи, че летните бригади за студенти в САЩ към момента не са отменени. Те са отложени до 12 май. Трябва да изчакаме до 12 май и да видим дали ще бъдат отменени. Ако някой получи виза, ние не можем да го спрем да пътува. Моята препоръка, още от февруари месец, е да не се пътува без това да е наложително", заяви тя.

"Аз останах много изненадана колко хора тръгнаха на екскурзии, дори след като беше обявено извънредното положение. Следващата седмица отново ще имаме разговор с посланик Херо Мустафа и ще продължим темата за отпадането на визите за български граждани", каза още вицепремиерът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама