Елизабет II произведе в чин полковник ветерана Том Мур, който събра 30 млн. лири за медиците

14:54, 30 апр 20 / Любопитно 25 2459 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Бившият капитан от британската армия Том Мур, който е почитан като герой от сънародниците си, след като допринесе за събиране на рекордна сума в полза на борещите се с COVID-19 здравни работници, днес чества 100-годишнината си, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Кралица Елизабет направи страхотен жест за 100-годишнината на Том Мур. Той беше награден с чин полковник в знак на признание за усилията му.
 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 
Навършването на 100 години винаги е знаменателно събитие, но за капитан Том празникът е с впечатляващи мащаби. Неуморното му придвижване с проходилка в градината му бе като балсам за душата за британците по време на пандемията от новия коронавирус. Високоскоростен влак бе кръстен на него, послание за рождения му ден краси всички писма, изпратени тази седмица във Великобритания, а вестник "Дейли телеграф" посвети статия на неговия дрескод - сако, върху което са захванати медалите му, и вратовръзка за публичните му изяви.
 
Днес в негова чест ще прелетят самолети на британските кралски ВВС, използвани обикновено за чествания, свързани с Втората световна война. "Въздушният парад трябваше да е изненада, но поради огромния медиен интерес правителството реши да потвърди слуховете", заяви в Туитър британският министър на транспорта Грант Шапс. Часът на прелитането не бе оповестен, за да се избегне струпване на хора по време на пандемията.
 
Пенсионерът от Йоркшир, произведен в чин полковник, получи също над 125 000 поздравителни картички за рождения си ден от целия свят, с които може да бъде напълнен салонът в училището на неговия внук Бенджи.
 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред изпратилите картичките са принц Уилям и капитанът на английския национален отбор по футбол Хари Кейн. Хиляди деца му изпратиха картички със свои рисунки.

 

На 6 април той пое предизвикателството да събере 1 000 британски лири за асоциации, свързани с Националната здравна служба на Великобритания. Той си постави за цел да измине с проходилка 100 пъти 25-метрово разстояние в градината си. Десет дни по-късно измина последните метри от маршрута си пред шпалир от военни. Междувременно щедростта на обществото надхвърли всички очаквания - Том Мур събра почти 30 милиона лири.
 
Оттогава той се превърна в жива легенда, използвана от правителството като източник на вдъхновение за нацията по време на санитарната криза, свързана с пандемията. От Книгата на рекордите Гинес оповестиха, че е поставил световен рекорд за човек, събрал сам най-голяма сума посредством ходене с благотворителна цел.
 
Том, който е с инженерно образование и е служил в Индия и Мианма, освен това стана най-възрастният изпълнител, заел първо място в британската класация за сингли. Заедно с певеца Майкъл Бол и хора на Националната здравна служба на Великобритания той изпълни песента "You'll Never Walk Alone" от следвоенен мюзикъл, станала химн на фенове на футбола и символ на взаимопомощ по време на пандемия. От сингъла са продадени 82 000 копия и това му отреди първо място в чарта.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама