След COVID-19 и бедността взема жертви в Южна Италия

14:14, 30 апр 20 / Свят 25 2083 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова
В Баларо, историческата част на Палермо, мерките срещу заразата с коронавируса имаха драматични последици за шумния някога квартал.
 
"Когато започна затварянето, веднага се видя, че ситуацията може да стане взривоопасна, защото много семейства внезапно останаха без перспектива", казва Алесиа Ротоло. Тя е доброволка в "Ес О Ес Баларо" - местна група, която разпределя хранителни помощи сред 1500 нуждаещи се благодарение на успешна обществена кампания за набиране на средства.
 

Италианско градче печата собствени пари в помощ на местната икономика


Сърцето на Баларо е прочутият пазар на храни - туристическа атракция, датираща от 10 век, и основен източник на доходи за обитателите на района, които са от различни етноси.
 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сега пазарът е само бледа сянка на това, което беше. Половината от сергиите са затворени. Баровете, ресторантите и повечето магазини наоколо също са затворени. Стотици хора, които често работеха от време на време или на черно, и затова са извън социалната система, останаха без средства за преживяване. "Има много хора без документи или които нямат жителство в Палермо. Те са изключени от схемите за социални помощи и ние се опитваме да стигнем до тях", казва Ротоло.
 

Бизнесът в Италия стартира отново на 4 май, училищата – от септември



Общонационалната карантина в Италия, която е в сила от 10 март, помогна за забавяне на опустошителната епидемия в богатите северни региони и предотврати географско разпространяване на катастрофата за общественото здравеопазване. Но икономическата цена от ограниченията бе усетена в цялата страна и засегна тежко исторически слаборазвития юг - известен като Медзоджорно.

Според "Svimez", мозъчен тръст за развитието на Медзоджорно, около 1,4 милиона души в италианския Юг са загубили редовните си доходи и не могат да искат помощи от държавата. Бройката включва около 600 000 временни работници, които не се водят официално като безработни или са извън схемите за финансово подпомагане, и над 800 хиляди работещи в т.нар. черна икономика.
 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Говорим за зона, в която равнищата на бедност са вече над средните, и има много семейства, успявали преди да вържат двата края, които сега обаче изпадат в бедност", казва директорът на "Svimez" Лука Бианки. "Това може да породи социално напрежение", добавя той.

Към края на март неколцина човека се опитаха да откраднат храна от супермаркет в Палермо, вероятно окуражени от бунтарски послания в социалните мрежи, разпространявани от хора, свързани със сицилианската мафия. В отговор полицията започна да охранява магазините за хранителни стоки, а правителството задели 400 милиона евро за ваучъри за храна за гладните.

Няколко експерти по криминалистика изтъкват риска, че мафията може да се възползва от кризата и да представи себе си като единствената общност, която е в състояние да помогне на хората в тежки времена. Бандитите могат да раздават храна, за да подобрят статута си сред населението и да сложат ръка на кретащи бизнеси чрез обичайните си методи от типа "предложение, което не можеш да отхвърлиш", твърдят експертите. "Едно от най-големите ми притеснения е, че организираната престъпност, единствената общност с големи количества ликвидни средства в момента, може да разшири влиянието си върху легалната икономика", казва Бианки, пише БТА.

Ограничителните марки в Италия ще бъдат отслабвани от 4 май, но без да се прави разлика между по-заразения Север и по-слабо засегнатия Юг. По данни от вчера в Италия са регистрирани близо 27 700 починали от Covid-19 и около 203 500 инфектирани - един от най-големите епидемиологични рекорди в съвременния свят. В ден, когато в страната е имало над 200 новозаразени, в южните региони като Сардиния, Калабрия, Базиликата и Молизе е било съобщено за между пет и нула нови случаи.

Според плановете за излизане от затварянето на държавата първо ще заработят фабриките. Но това носи слаба утеха за слабо индустриализирания Медзоджорно. Ранното отваряне на сектора на услугите и туризма би помогнал повече.

Югът се нуждае също от разширяване на социалните мерки, насочени към настоящите аутсайдери - нещо, което правителството обмисля. Но Бианки приканва преди всичко към бързи действия. "Икономиката на Медзоджорно е като водолаз с по-малко кислород в бутилката, така че да може да стои под водата по-кратко време", казва той. "Колкото повече време отнеме на държавата да се задейства, толкова по-неуправляемо ще става вече положението, повече предприятия ще затворят, повече семейства ще страдат, а мафията чака в готовност", заключава той.
 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама