Италианско градче печата собствени пари в помощ на местната икономика

21:36, 26 апр 20 / Любопитно 25 3692 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на Италия, регион Молизе, с едва 550 жители. Печатането на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанджело изучава повече от дванадесет години. Пандемията Covid-19 му дава възможност да изпробва уменията си, съобщава БГНЕС.

"Решихме да си отпечатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на въздействието на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, все още три или четири фирми работят, без да се разглеждат баровете или кръчмите", обясни Fфратанжело.

Банкнотите „Дукати“ се раздават на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди "Дукати" в техните местни магазини. На всеки две седмици магазините връщат "Дукати" на Общинския съвет и получават съответната сума в евро.

Кметът смята, че това също е възможност за увеличаване на чувството за принадлежност на града, тъй като банкнотите изобразяват местни символи като църквата, обществения басейн или статуята на Богородица.

"Пет" Дукати "струват 5 евро, 20 от тях струват 20 евро. Това е за да се избегне объркване, особено за възрастните хора", каза Фратанджело.

Кметът получил 5 500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна на уязвими семейства по време на пандемията. Общинският съвет добавил спестяванията си и раздал банкноти „Дукати“ на над 200 семейства в града. Хората могат да ги харчат за стоки от първа необходимост, като например месо в месарницата, където са изхарчени почти 4 000 „Дукати“.

Антонио Янаконе, собственик на печатарския магазин „Linea Molise Pubblicità“, обясни как го правят. „Започваме с хартия с водна маркировка, след това отпечатваме банкнотите - според дизайна, съгласуван с администрацията - на един лист хартия. След това ламинираме листа, така че да може да бъде дезинфекциран. След като е ламиниран, изрязваме банкнотите до техните крайни размери."

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама