51 нови случаи на коронавирус у нас, още четирима души са починали

08:02, 30 апр 20 25 3515 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

51 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин. С това общият брой на заразените става 1 488.

Четирима души са починали за последното денонощие. В Ямбол са починали двама, във Видин - един и в Плевен - един.

Активните области в страната са 11.

Три нови смъртни случаи от коронавирус


С 9 нови случая заразеният медицински персонал вече става 164 души, уточни ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Седем от новите случаи са в София. В „Пирогов“, болница „Св. Иван Рилски“, Александровска болница и Инфекциозната болница има по един нов пациент, а амбулаторните са трима. В Плевен има 13 нови случая, в Пловдив – 12, във Видин – 7, в Кюстендил - 4,  във Враца – 2, в Перник – 2, в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора – по един.

Общият брой на излекуваните пациенти е 266, като те представляват 18% от всички случаи.

"В сряда за първи път във Военномедицинска академия (ВМА) се направи набиране на плазма и вливане. Тази сутрин болният е афибриран и е в добро състояние", съобщи началникът на академията ген. Венцислав Мутафчийски. 

Доц. Ангел Кунчев коментира и случая с проследяването на пътниците от полета от Амстердам до София, сред които имаше трима заразени с коронавирус.

"В момента на пристигането те нито са имали температура, нито са потърсили от някого медицинска помощ. В рамките на по-малко от 24 часа с помощта на ДАНС и МВР ние намерихме адресите на всички, оповестили сме ги", каза той.

Относно село Брестовица, където има огноще на коронавирус, доц. Кунчев съобщи, че има 9 нови положителни проби, с което общият брой на заразените е 22 души.

"Няма карантина в цялото село, има само заграждения на квартала, където са огнищата. Между хората няма напрежение. По план е заложено след 10 дни да се направи ново тестуване", уточни доц. Кунчев.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама