ООН: Пандемията застрашава препитанието на половината работещи в света

16:19, 29 апр 20 / Свят 25 1493 Topnovini
Снимка: CanStockPhotos

Препитанието на 1,6 милиарда работници в сивата икономика, т. е. половината трудещи се в света, е силно застрашено от пандемията от коронавирус. Това предупреди Международната организация по труда (МОТ), предава bTV.

3,3 милиарда хора по сета работят, а от тях 2 милиарда работят неформално в нерегистрирани фирми и компании. Този икономически сектор понася тежък удар от ограничителните мерки, наложени заради COVID-19, тъй като тези хора често работят в браншовете, които са най-тежко засегнати, заявиха от МОТ.

Коронавирусът застрашава милиони работни места в Европа (ИНФОГРАФИКА)

С прогреса на пандемията и кризата, нуждата да се защитят най уязвимите на трудовия пазар, става все по-неотложна. Това заяви ръководителят на организацията Гай Райдър.

Липсата на доходи означава липса на храна, липса на сигурност и липса на бъдеще за повечето работници, допълва той.

Доходите на работещите в световната сива икономика вече са намалели с 60% заради пандемията, отчита МОТ.

Без помощи за американците, отказали работа заради COVID-19

Организацията понижи прогнозите си за развитието на трудовия пазар. Работните часове на трудовата сила в световен мащаб ще се свият с 10,5% през второто тримесечие, след като пандемията се отрази в икономиката.

Спадът спрямо предкризисните равнища през четвъртото тримесечие на миналата година се равнява на 305 милиона места на пълно работно време. Перспективата е значително по-песимистична от предишната прогноза за понижение с 6,7 на сто.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!