Как ще се отрази на сметките 70% скок на цената на нощния ток?

14:30, 29 апр 20 25 5737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

70% по-скъп нощен ток и вдигане и на дневната тарифа е поискала електроснабдителната компания ЧЕЗ от началото на месец юли. Това става ясно от предложените цени на дружествата в енергетиката, качени на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране.

За дневния ток от ЧЕЗ са далеч по-скромни в претенциите си и предлагат цената да се повиши с 1,5%.

Как тези цифри ще повлияят върху разходите на обикновения потребител?

Енергийният експерт Еленко Божков, който е бивш комисар в ДКЕВР, изчисли за TOPNOVINI.BG каква ще бъде разликата за потребителите в сравнение с предходната година.

Средно претеглена цената за бита се увеличава с 13,27%, но това е цената за енергията. След добавянето на мрежовите услуги, картината не се изменя много. Крайната сметка за бита, която ще е във фактурата, от 0,159 лв./кВтч става 0,18 лв./кВтч. Това прави увеличение с 13,27%”, категоричен е Божков.

Експертът прави сравнение с личното си потребление. Той има средно месечно потребление 180 кВтч, които са в отношение 3,5/1. (дневна/нощна).

Снимка: БГНЕС

В момента сметката ми е 36 лева с ДДС, а при подобно увеличение тя ще стане 40 лева”, заявява Еленко Божков.

Той е категоричен, че обикновеният гражданин няма да може да понесе повече от 2% увеличение и това ще извади хората на улиците.

“Според мен няма да бъде прието подобно увеличение, усещайки какво е отношението и реакциите на хората”, категоричен е експертът.

“Когато бях комисар в ДКЕВР беше разрешено по закон да се променят цените единствено на 1 юли. Към днешна дата има промяна на закона и членовете на КЕВР могат по всяко време да променят цената”, разкрива Божков.

Снимка: БГНЕС

По думите му членовете на комисията продължават да спазват практиката увеличението да се въвежда на 1 юли, защото тогава е най-ниско потреблението и хората няма да усетят драстична промяна в първата си сметка.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама