Превръщат рибарското селище край Бургас в туристическа атракция

14:50, 28 апр 20 25 2887 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Община Бургас започва изпълнението на проекти в рибарското селище Ченгене скеле, съобщи кметът Димитър Николов. Ще бъде изградена етнографска експозиция, пресъздаваща рибарския бит и занаяти.

Ще бъде обновена и развита инфраструктурата на рибарското селище. Общината ще закупи и корабче за туристически пътувания. Така всеки един гост на Бургас ще може да се потопи в уникалната атмосфера на селището.

Ще се изгради и покрита лодкостоянка - отдавна очаквана придобивка от бургаските рибари.

Планираните дейности включват инвестиции, свързани с изграждането на етнографски комплекс, проучване за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, свързано с рибарството в Бургаския залив. Ще бъдат изградени три малки дървени постройки с експозиционни функции. В тях ще има постоянни изложби и интерактивни инсталации, представящи рибарския живот.

Димитър Николов: Бургас ще бъде най-добрият град за живеене и занапред

Предвиден е и дървен навес за външни експозиции и демонстрации, както и приемна сграда – информационен център с каса и санитарен възел.

Между постройките ще бъдат разположени различни експонати от рибарския бит.

Снимка: Община Бургас

"С инвестициите в „Ченгене скеле“, имаме амбицията рибарското селище да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, като едновременно с това се съхрани нематериалното културно наследство, традиции и природата в района. Най-много регистрирани рибари в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно желание Община Бургас подготви всички проектни предложения и всяка следваща своя стъпка тя обсъжда с хората от общността", допълва кметът Димитър Николов.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама