Столична община прогнозира втора корекция на бюджета

12:51, 28 апр 20 / София 25 3033 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Столична община очаква да има втора корекция на бюджета, обяви заместник-кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов по bTV. Този четвъртък Столичният общински съвет ще гласува първата актуализация, предложена от кмета Йорданка Фандъкова.

От началото на кризата общината е изгубила 23,4 млн. лева. Част от загубите се дължат на мерките, предприети в подкрепа на бизнеса, разсрочване на плащания и данъци. Според Дончо Барбалов в края на лятото ще стане ясно колко ще струва кризата на София.

19 милиона лева по-малко са събрани от местни данъци и такси за месец март. "Очакваме да се възстановят приходите от данък за недвижими имоти и данъка за моторните превозни средства, но има приходи, които няма как да се възстановят. Например март месец имаме 350 000 лева приход, докато през същия месец миналата година са били 1 300 000", разкри заместник-кметът.

Снимка: CanstockPhoto 

Фандъкова предлага инвестиционен заем за важните пътни участъци в София

4 милиона по-малко са приходите от такси за детските градини, но това се компенсира отчасти и от по-малките разходи за тяхната поддръжка. По-малкото приходи няма да се отразят на строежа на нови детски градини, както и на ремонта на съществуващите, обеща Барбалов.

Най-зле се отразява кризата с коронавируса на транспортния сектор, където има над 70% спад на пътниците, както и липса на приходи от зоните за паркиране. "Очакванията са ни до средата на месец май за 9,5 милиона лева общ недостиг (в транспортните дружества), който ние ще компенсираме през средствата, които са предвидени в общинския бюджет в размер на 135 милиона лева за транспорт за тази година", заяви Барбалов.

За половината деца в район "Слатина" няма места в детските градини

Сериозен спад има и в приходите на общинските болници, което се дължи на уплахата на хората, които са спрели да ги посещават, каза заместник-кметът по направление "Финанси и здравеопазване".

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама