Фандъкова предлага инвестиционен заем за важните пътни участъци в София 

16:58, 23 апр 20 / София 25 2808 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че актуализацията на столичния бюджет, която се налага заради намалените приходи на общината, е готова. „Спадът на приходите само за март е 18.9 млн. лева. Прогнозите са, че спадът ще продължи. Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат чувствително да намаляват до края на 2020 г.”, обясни тя.

Бюджетът се актуализира с 23,4 млн. лева. От тях 12,1 млн. лева е намалението на данъчните приходи (от данък за безвъзмездно придобиване на имущество, данък върху автомобилите и туристически данък), а 11,3 млн. лв. е намалението на приходите от такси (най- съществен е спадът от таксата за детските градини).

Със същия размер – 23,4 млн. лева намаляват и разходите (с 13,3 млн. лева средствата в инвестиционната програма и с 12,8 млн. лева текущите разходи).

Фандъкова обяви, че се запазват планираните средства за: метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.  

Спират възнагражденията в надзорните съвети към СОС

По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лева, с които да се осигури функционирането на градския транспортПредвижда се отпускането на заеми в размер на 1 млн. лева за общинските заведения за доболнична помощ.

"Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да мислим за бюджет 2021 още от сега така, че да гарантираме, че развитието на София няма да се забави", подчерта столичният кмет.

"Ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“ и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. „Рожен“", обяви Фандъкова. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама