Пандемията с COVID-19 е предсказана в комикс преди 41 години

12:49, 28 апр 20 / Любопитно 25 2573 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Пандемията с COVID-19 е предсказана преди 41-на години във френското списание "Пиф". Епизодът е озаглавен "Един изпуснат вирус" и описва буквално днешната ситуация с пандемията. Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комикса в страната.

Любителите на комиксовото изкуство се натъкнали случайно на списание „Пиф" от януари 1979 г. Останали изумени, как разказът в епизода „Един изпуснат вирус" пресъздава кризата с коронавируса днес.

"В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло", разказва Стоян Стоянов - Комитски пред БНТ.

"Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория", добавя Николай Маринов.

Аналогия се открива между днешното изображение на коронавируса и тогавашната представа за „изпуснатия" вирус.

"Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия", казва още Стоян Стоянов - Комитски.

В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата. Оказва се, че рисуваният разказ в списание „Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама