Ангелкова: 20% от възстановителните планове ще отидат за туризма

08:58, 28 апр 20 / Политика 25 2443 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

"Туризмът формира 12% БВП на страната и 11% от заетостта. Туризмът по целия свят е в критично състояния. 20% от възстановителните планове за излизане от кризата ще бъдат насочени към сектор "Туризъм", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема „Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“.

ВМРО и туристическият бранш предлагат държавата да поеме 30% от чартърните полети за чужди туристи

"Предложихме да се създаде европейски компенсационен фонд за ликвидност на туроператорите и защита на потребителите. Този инструмент е изключително важен за възстановяване на средства чрез доставчиците и потребителите", каза още тя. 

"Наложително е да има план за възстановяване", коментира министърът. 

Два са вариантите за стартиране на летния туристически сезон у нас

"Поискахме единни правила за поетапното отваряне на граници в ЕС и правила за пътуването вътре в Европейския съюз. Искаме и единни здравни стандарти. Хаосът ще е доста по-малък с единни правила", заяви Ангелкова.

"Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна", призова Ангелкова.

Тя заяви още, че планират от 15 юни да започне подготовката, и от 1 юли да стартира активния летен сезон.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама