Борисов: Липсва ми футболът, но не можем да плащаме с човешки животи

17:49, 27 апр 20 / Политика 25 2318 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

"Повярвайте ми, ако нещо ми липсва, това е футболът, спортът. Аз на ресторант, на кафе, на кино - на такива неща не съм ходил от много дълго. Но ежедневният футбол - това е нещото, което ми липсва. Липсва на всички... Ако има такава възможност - за възобновяване на спорта, един час по-рано да е, един час по-рано ще взема това решение". Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред "Дарик" за евентуалното подновяване на спорта в обозримо бъдеще.

"Спортът, театрите, кината - всичко липсва на хората. Светът е социален. Свикнали сме да сме заедно и сега много тежи. Но огледайте се в съседните ни държави, сравнение с тях ние все едно не сме под карантина", коментира още премиерът.

Борисов обяви, че има план за възстановяване на спорта в момента, в който карантината падне - всички състезатели и треньори ще бъдат тествани, няма да има достъп за външни хора, ще бъдат изградени КПП-та, пропускателният режим ще е по-сериозен, ще има график за ползване на залите, дезинфекциране, начин на хранене - и всичко под контрола на министерството на спорта. 

Снимка: БГНЕС

"Който мой колега се изкуши и каза, че няма страшно за нацията, той плати висока цена с човешки животи. Това ние не можем и няма да си позволим", добави Борисов.

Премиерът коментира и ситуацята във футболния клуб "Левски": "Ще го бъде Левски. Нека само да си подредят нещата. Аз и преди им предложих вариант. Опитваме се да помагаме на всички. Левски е клуб, който заслужава това". Той обаче не уточни под каква форма точно ще бъде помощта на държавата за столичния клуб, който се намира в тежко състояние, след като собственикът Васил Божков напусна страната и бе обявен за издирване.

Снимка: БГНЕС

По думите му работата на председателя на Националния оперативен щаб е да държи България с ниски нива на заболели и починали, а ген. Мутафчийски се раздава в това отношение.

Борисов посочи още, че докато няма ваксина, никой не може да бъде сигурен какво ще се случи и призова всички да "устискаме и да се запазим живи и здрави".

"До този момент ние нямаме починал без тежки съпътстващи заболявания, за разлика от много други страни. Днес излезе статистика, че България и Албания са с най-ниска смъртност. Само че в Албания не може да излезеш до магазина, без да се обадиш...Българинът се оказа и дисциплиниран, и грамотен за опазването на собственото си здраве и здравето на другите", коментира още той.

Борисов обяви, че към момента няма абсолютно никакво време да спортува сам, дори и за малко, независимо че много обича и му липсва и това. Но описа и дневния си режим. "И аз чакам всичко да мине, за да може после да спортуваме", заяви премиерът.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама