Акцент на деня: Мислен, мислен, недомислен

17:30, 27 апр 20 25 4244 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Мислен, мислен, недомислен - тази фраза най-добре описва последното решение на здравния министър, с което разрешава посещенията на градски паркове и градини.

Отварят парковете за деца и родители, но със строги правила

Личи, че е мислено как да се облекчи положението на хората, които месец и половина спазват разпорежданията на Националния оперативен щаб и напускат дома си само при необходимост. Добре е, че е взето предвид особено тежкото положение на родителите на малки деца, които вече повече от 40 дни наред с останалите си задължения играят ролята и на звероукротители.

Първоначално Кирил Ананиев обяви, че от днес се разрешават разходките за родители с деца до 12 г. и собственици на домашни кучета. Позволени са разходките само по определени маршрути като са въведени стриктни правила и график - родителите с деца могат да използват парковете между 9:30 и 18:30 ч., а собствениците на кучета - до 9:30 и след 18:30 ч. Малко по-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че в столицата се отварят само 10 парка - Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. По думите й в тях могат да се разхождат още бременни и единично спортуващи.

Снимка: Столична община

Новината беше посрещната с голяма радост от родители и собственици на кучета. Днес парковете бяха изпълнени с хора, решили да се поразходят и да се порадва на хубавото време. Не липсват обаче и притеснения, че тя ще доведе до объркване и проблеми. Оставям настрана разминаването между разпорежданията на здравния министър и столичния кмет - на фона на всички останали проблеми този простo бледнее.

1. На първо място заповедта е дискриминираща, защото хората без кучета или деца до 12 г. не могат да се разхождат в парковете. Кого цели да "предпази" това ограничение - възрастните, тийнейджърите, несемейните? Ако си тийнейджър или пенсинер с куче - може в парка, иначе - не. Защо кучетата имат право да се разхождат в парка, а тийнеджърите и хората без малки деца или домашни любимци - не. Защо децата на 15 да имат по-малка нужда да отидат в парка от тези на 11 например и какво правят семействата с деца в двете възрастови групи? Неслучайно в социалните мрежи вече се публикуват шеговити обяви, в които родителите предлагат разходки в парка с децата им срещу суми от 30 лв. например. Зачестяват  опитите за осиновяване на кучета с цел разходка.

Къде да бягат „единично спортуващите” - в парка или вкъщи?

2. Възниква и проблем с контрола по спазването. Как ще се доказва, че разхождащите се в праковете попадат именно в разрешените групи. Родителите трябва да носят в себе си акт за раждане на децата си, бременните снимки от видеозона ли? За съблюдаването на реда ще се грижат доброволци, конно патрули и общинска полиция - дали няма нещо по-полезно, с което те да се занимават в момента, вместо да следят дали ще седнем на пейката в парка за 10 минути?

3. Как ще разделите децата? Чудя се дали здравният министър е виждал скоро или изобщо как децата си играят навън, защото ако е, със сигурност му е направило впечатление, че общуват помежду си. Хайде сега си представете парк пълен с деца, които спазва дистанция от по 2,5 м помежду си. Успяхте ли? Аз - не.

Снимка: БГНЕС

4. Отварянето само на 10 парка в София, също е мярка, която заслужава внимание, защото вместо да насърчи хората да спазват дистанция, тя ще насочи целия поток именно към тези места. В такива моменти препоръки като "Ако видите, че в парка има много хора, не влизайте!" звучат някак несериозно.

5. Вдигането на забраната за разходки в парка идва на фона на предупреждения за нов пик на коронавируса. И тук възниква въпросът не е ли парадокс да говорим за разхлабване на мерките, ако се готвим за нов бум на заболели и нови гнезда на заразата.

Снимка:БГНЕС

Откриваме 5 проблема в заповедта още в първия ден от нейното прилагане... ще видим колко още ще се появят във времето. Шестият, генерален проблем е, че това е поредната мярка, която се прилага на парче, без ясна представа какви ще са последствията от нея и как ще се следи изпълнението. Мислено, мислено, но недомислено. С тези си действия щаб и кабинет не само поставят под въпрос ефективността от собствените си решения...но стават и обект на подигравки.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама