Къде да бягат „единично спортуващите” - в парка или вкъщи?

09:13, 27 апр 20 / София 25 7349 Шрифт:
Ивайло Митков Автор: Ивайло Митков

Мерките за социална изолация и дистанция в извънредното положение може да са навременни, но често не са достатъчно добре уточнени и разписани. Така отделните вериги супермаркети предприеха различна политика. Някъде чакаш на опашка, някъде си с количка и те дезинфекцират, а другаде - не.

Покрай Великден пък в магазините можеше да си се движиш свободно. Интересно е и друго - строителни хипермаркети, спортни хипермаркети и верига за мебели и матраци работят необезпокоявано. Последните дори не са спирали работа от началото на извънредното положение до днес. В компетентните органи е пълно с жалби, а служителите се чудят какво да правят, тъй като изискванията се променят през няколко дни. Емблематичният пример за това са директивите за (не)задължително (не)носене на маски.

Отварят парковете за деца и родители, но със строги правила

Към днешна дата маските са задължителни на обществени места. Е, премиерът има собствен маниер на носене на атрибута, но това е друга тема…

Най-впечатляващият казус, показващ как институциите трябва да си говорят малко повече помежду си, е свързан с отварянето на парковете. Решение, което бе взето след „учение”, в което присъстваха премиерът, кмета на София Йорданка Фандъкова и членове на Националния оперативен щаб.

Само ден преди въпросното събитие, в събота, Фандъкова заяви в социалната мрежа: „Няколко пояснения за забраната за посещения на парковете и градските градини: Разходките в паркове и градини продължават да са забранени”. И по-нататък: „Получих въпроси защо мислим за отваряне на парковете само за малките деца и техните родители. Мотивите ни са, че за тях е най-трудно да спазват препоръката да стоят вкъщи и те не могат да излизат сами по друго време”.

Ден по-късно, след „учението”, проведено в Южния парк, отново в статус кметът на София заяви: “От утре, 27 април, разрешаваме разходката в 10 от големите паркове на София за деца с родителите им, бременни жени, единично спортуващи и собственици на домашни кучета”.

И още: „Единично спортуващи и собственици на кучета могат да използват парка до 9.30 и след 18.30 ч.”

Чудесно е, че за 24 часа мнението на столичния градоначалник е претърпяло развитие. Режимът вече е разхлабен, но не само за малките деца и техните родители, а и за „единично спортуващи”. Проблемът обаче е, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде Заповед РД-01-239/26.04.2020 г., в която желаещите да подобрят тонуса си не са включени.

Въпреки че междувременно на профила на Фандъкова и на сайта на Столична община има дори брошура с инструкции, която също упоменава спортуващите. Затова - нека си представим следната хипотетична ситуация.

Понеделник, 27 април, 7:30 сутринта. Активен млад столичанин иска да потича в парка, тъй като според Столична община това е разрешено. Софиянецът е успял да се ориентира някак в разноцветните маршрути в предложените на сайта sofia.bg карти с разрешени коридори (някои от които са сини, други - червени, а трети - жълти. Неясно защо). Така, в спортен екип, маска и настроение, застава на пропусквателния пункт на Западен парк. Влиза, прави няколко крачки и си излиза, тъй като паркът продължава да е разоран и абсолютно негоден за разходки или спорт. Освен ако не се провежда годишното издание на Legion run, където хора дават пари, за да се въргалят в калта.

Столичанинът бързо се качва в колата си и отпрашва към Борисовата градина. Стига пункт, влиза и започва джогинг за останалото до 9:30 време. В 9:25 обаче полицейски патрул го пресреща и му съставя акт - според Заповед РД-01-239/26.04.2020 г. за него пребиваването в парка не е разрешено и трябва да понесе заложената в закона глоба.

Софиянецът се опитва да протестира, вадейки статуса на Фандъкова от социалната мрежа, както и показвайки информацията на сайта на Общината. Но му отговарят, че това не са официални документи и оттук нататък следва административно наказание.

Ако приемем тази хипотетична ситуация за реална, то тогава изниква въпросът - подведе ли някой Йорданка Фандъкова?

Вярно, статусът й се появи преди заповедта на министъра, но до края на вчерашния ден на сайта на Общината не се промени информацията. Според чл. 20, ал. 4 от НК Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин. Тогава можем ли да твърдим, че чрез разясненията, които не бяха променени или скрити дори след като в една от централните новинарски емисии обърнаха внимание на парадокса, общинарите могат да попаднат под ударите на закона? И ако те са в графата „съвети и разяснения”, то ако полицаите на пунктовете не спират спортуващите и ги пропускат по маршрутите в парковете, не извършват ли нарушение? Не попадат ли под същия член? Отговори на тези въпроси трябва да има. И мерките трябва да се прецизират повече, а институциите да говорят на един език. Само така гражданите ще спрат да се чувстват като част от абсурдните скечове на Монти Пайтън. Това е важно и заради самия авторитет на институциите.

И за да не продължим да се делим на тези , които си оставаме вкъщи и онези, които спортуват и се разхождат по градинките. Въпреки забраните.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама