Солена глоба грози Софийския университет за дупките по фасадата

10:20, 27 апр 20 25 2095 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

До 30 000 лв. може да достигне глобата за Софийския университет за несъгласуване на документация около казуса с дупки по фасадата на Ректората. Това каза пред БНТ Александър Трайков от Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата.

В събота в социалните мрежи се появиха кадри, които показват как майстори пробиват фасадата на историческата сграда, за да поставят климатици. Действията бяха спрени по обяд след протокол на полицията. Според министъра на културата ремонтът се извършва без проект и е ясно, че „законът не е спазен“. Столична община е издала предписание за премахване на старите климатични тела, но не се знае дали има предписание за слагане на нови.

От най-старото висше учебно заведение обясниха, че са били отстранявани съществуващи от 20 години външни климатични тела.

Тази сутрин Александър Трайков каза, че ясно личи по фасадата кои дупки са нови и кои стари, а по земята има и дребни парчета, които най-вероятно са от пробиването на стените.

Той потвърди, че има предписание от Столична община за премахване на външните климатични тела. Има проект, който трябва да се съгласува с Министерството на културата, но за момента не е установено от 2010 г. да е внасяна такава документация. По случая е назначена проверка.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама