Ген. Мутафчийски: В момента преживяваме втори малък пик

19:37, 26 апр 20 25 2909 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

„В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“. Това обясни ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски по Нова телевизия.

“Всяко разхлабване на мерките носи риск от увеличаване на заболеваемостта“, предупреди той и призна, че понякога стига до сериозни спорове с премиера Бойко Борисов на ежедневните им срещи. 

1300 са заразените с Covid-19 у нас, има ново огнище

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата, срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно“, обясни генералът.

Снимка: БГНЕС

„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата", каза още Мутафчийски.

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.

Снимка: БГНЕС

Ген. Мутафчийски обясни, че мероприятието за връщането на учениците в училище е планирано от образователния министър е за края на месец май.

„Нужна е подготовка. Представили сме два варианта – или започват най-малките или започват най-големите, защото трябва да се явят на матури“, уточни той, но призна, че има предписания към училищата, които са неизпълними и даде за пример изискванията на западните държави, според които ще трябва чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.

„Едно нещо е абсолютна истина, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус“, каза още Мутафчийски. От думите му стана ясно, че очакваме много по-тежка втора вълна.

Попитан дали контролът на КПП-та ще се затегне за майските празници, Мутафчийски отговори, че това е отговорност на изпълнителната власт.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама