Поглед назад: Художникът, илюстрирал първото издание на „Под игото“

07:15, 23 апр 20 / Поглед назад 25 6544 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

На 23 април 1856 г. е роден чешкият художник, приел България за втора родина, Иван Мърквичка. Той оставя своя ярък отпечатък в българския художествен живот след Освобождението и е един от създателите на новото българско изобразително изкуство.

Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия. По покана на правителството на Източна Румелия през 1881 г. идва в България, за да преподава рисуване в Пловдив. Името Иван, с което художникът е познат, всъщност  е побългарена версия от чешкото Ян. Ян Вацлав Мърквичка е наричан Иван още с пристигането си в България, а по-късно, когато отново се завръща в Чехия възприема българското си име и дори започва да се подписва с него.

Снимка: Уикипедия 

В навечерието на Съединението в Пловдив Мърквичка се среща с най-изявените културни дейци – Иван Вазов, Константин Величков, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков. Самият Константин Величков взема уроци по живопис при него, а двамата дори обмислят възможностите за откриване на рисувално училище. Подготвят законопроект, който да бъде внесен в Областното събрание, но обявяването на Съединението през 1885 г. осуетява делото.

Идеята, зад която стои и живописецът Антон Митов, се осъществява чак през 1896 г., когато в столицата отваря врати първото държавно рисувално училище, по-късно преструктурирано в Национална художествена академия. Именно Иван Мърквичка е първият директор на училището, а през следващата година е поканен друг чешки художник.

„Сватба в Момчиловци“, снимка: Уикипедия 

Най-значителните художествени достижения на Мърквичка са в битовия жанр - те пресъздават народни празненства и обичаи. Част от известните картини на художника, докато прекарва времето си в Пловдив, са “Пловдивски пазар”, “Сакаджии”, “Циганска веселба”, “Птицепродавец”, “Пазар в Пловдив”.

След пловдивския период той се установява в София, където създава една от най-известната си картина – “Ръченица”. Според една от версиите, в кръчмата, изобразена на платното, ръченица играе един голям приятел на художника, а именно ирландският журналист Джеймс Баучер. Според други версии картината изобразява, шопски селянин от село Вердикал карай Банкя.

„Ръченица“, снимка Уикипедия 

През 1892 г. художникът взима участие на първото земеделско-промишлено изложение, което и до днес се провежда под името Пловдивския панаир. Изготвя и рекламния плакат на изложението. Между 1895 и 1899 г. заедно с Антон Митов са редактори на първото специализирано издание за изобразително изкуство в България – списание “Изкуство”.

Мърквичка работи и в областта на историческата картина. С дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от българската история. През 1894 г. художникът илюстрира първото издание на романа “Под игото” от Иван Вазов. Заедно с археолога и нумизмат Вацлав Добруски художникът изработва първия български герб, използван в периода 1881 и 1927, макар и неофициално.

„Иван Боримечката“, илюстрация от първото издание на „Под игото“ (1894), снимка: Уикипедия 

Благодарение на Мърквичка, който лобира за 14 млади български художници, те се включват в стенописването на катедралата “Св. Александър Невски” през 1912 г. Самият той изрисува “Изкушението на Христос на планината” и “Христос между книжниците и фарисеите в храма”. Художникът заминава за родината си едва през 1921 г., но продължава ежегодно да се връща в България. Малко известен факт е, че освен с четката, Мърквичка борави завидно добре и с думите. През 1930 г. издава стихосбирката “Прашинки от неведомото”. Смъртта застига големия художник в Прага на 16 май 1938 г.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 21:25, 15 мар 23

Inspiratory tracking sign in pericardial disease best cialis online

2 mavyBully 23:37, 29 юни 23

Because of this, Bactrim s spectrum of action remains broad levitra 20mg en france

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама