Хематологията на „Св. Иван Рилски“ е под карантина

13:25, 21 апр 20 25 2409 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Отделението по хематология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е постравено под карантина, съобщиха от лечебното заведение. От болницата уточняват, че нормалната работа на всички други клиники, които приемат пациенти, продължава.

Преди да постъпят за лечение в здравното заведение, всички пациенти се тестват с бърз тест за коронавирус и им се измерва температурата, както на входа на болницата, така и в съответния приемен кабинет. Болни, чийто резултат е съмнителен или имат симптоми за вирусна инфекция, се изследват и с PCR тест, какъвто вече се прави в Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на болницата. За целта са закупени 2000 комплекта със собствени средства.

Бум на заразени медици във видинската болница

Ограничена е дейността единствено на Отделението по хематология, което е поставено под карантина заради трима болни с установена коронавирусна инфекция. Те са изолирани в специално обособено инфекциозно отделение, оборудвано с необходимата апаратура и всички необходими предпазни средства.

Извършена е пълна дезинфекция и на Клиниката по гастроентерология, където също има положителен пациент, както и лекар, които са били в контакт с онко пациента, от който тръгва заразата. Преди да постъпи за лечение в хематологията, той за кратко е бил в една стая с пациента от гастроентерологията, тъй като освен с хематологично заболяване (остра левкемия), е и с вирусен хепатит, съобщават от болницата.

Коронавирусът отне живота на още двама души, 51 са новите заболели

Общо четирима пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Трима от тях нямат никакви симптоми. Единствено пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията, е с напълно разгъната картина за коронавирусна инфекция. Състоянието му е тежко и вчера следобяд е поставен на апаратна вентилация.

Общо 12 човека от персонал на двете клиники, където е лежал пациента с левкемията, са дали положителни проби за COVID-19. Всички те са асимптомни и са поставени под домашна карантина за 28 дни. Това няма да наруши работата на Клиниката по хематология и онкология, където работят общо 70 медици. Очаква тя да поднови работата си след изтичането на карантината, най-вероятно в края на седмицата, допълват още от лечебното заведение.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама