975 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

19:26, 21 апр 20 25 4622 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

975 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 5 са в област София и 4 в област Видин. Лабораториите продължават да работят.

281 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 40 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

При 80 лица-медицински персонал е установен COVID-19.

По отношение на общата картина – към 21 април: 506 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 469 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва:

Благоевград – 21; Бургас – 38; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 27; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 23; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 37; Пловдив – 38; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 22; Смолян – 33; София – 561; Стара Загора – 32; Хасково – 14; Шумен – 4, Ямбол – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 45.

По информация от сутрешния брифинг увеличението на заболелите от вчера е с 5,6%. Плевен бележи много съществен ръст – 19. В Бургас има нови 5, от които двама са онкоболни. Двама са новите заболели в Кюстендил, а по един има в Смолян, Хасково и Сливен.

В Плевен случаят се касае за шивашко предприятие с над 1000 души персонал. 18 от заразените са с положителни проби, но без симптоми. Днес предстои да бъде изследван целият цех. "Това не предвижда въвеждане на по-сериозни мерки в Плевен, както беше в Банско", обясни доц. Ангел Кунчев. Но работата на предприятието ще бъде спряна за две седмици.

Има четирима нови заразени от медицинския персонал, с което броят им става 80. Във ВМА са двама – лекар и медицинска сестра, в ИСУЛ и в болницата в Хасково има по една заразена медицинска сестра. Все още няма върнали се медици на работните си места. Борят на лекарите, които са дали две отрицателни проби за коронавирус, засега е 8.

Тревожна е картината със заразените медици във Видин. От областния щаб съобщиха за нови четири положителни проби. Лекарите ще бъдат поставени под домашна карантина. В процес на установяване са контактните им лица. Към момента потвърдените случаи на COVID-19 в областта са 27, като 17 от тях са на медицински служители.

Починали са двама души – 71-годишен с придружаващо заболяване диабет в „Св. София“ и един също с придружаващи заболявания във ВМА.

170 души са излекуваните от коронавирус, от които 8 деца. "Най-голямата ни опасност обаче се сбъдна - вече над 34 дни има заразени, които не са изчистени от вируса", обясни ген. Мутафчийски.

Ситуацията продължава да бъде тревожна. Според нас това е опашка от преди Цветница и на Цветница“, категоричен е шефът на щаба за борба със заразата. Той и уточни, че това не е свързано с по-голямото тестване. 

Държавният здравен инспектор обяви пред bTV, че вървим към леко отпускане на мерките. Скоро може да да бъде вдигната забраната за посещение на градинки и паркове, но за да стане това налице трябва да са „две неща – тенденция към задържане и намаляване на болестта и да има възможност за контрол“.

Той отбеляза, че мерките у нас са много по-леки в сравнение с други държави, където например има вечерен час, но предизвикват голямо обществено недоволство и натиск върху щаба. По думите му епидемията у нас е управляема засега.

Прогнозата му е, че в София вероятно се върви към достигане на плато и може да се очаква спад на заболелите, но в други населени места броят на заразените тепърва ще расте.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама