"Умна" тоалетна ще предупреждава за 10 вида болести

21:47, 20 апр 20 / Любопитно 25 3006 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

С напредването на науката и технологиите ходенето до тоалетна в бъдеще ще носи не само облекчение на организма, но и ще води до освобождаване от страхове за собственото ни здраве. Учени от университета в Станфорд са конструирали "умна" тоалетна чиния, която ще прави анализ на фекалиите и урината и ще може да предупреждава за наличието на различни болести, включително и някои видове ракови заболявания, предаде БГНЕС.

Според публикация на „Нешънъл джиографик”, експерименталният модел идентифицира ползвателите на базата на уникални пръстови и анални отпечатъци. През последните няколко месеца от създаването си тоалетната е била използвана от 21 участника в проучването, а резултатите от него са публикувани в списание „Biomedical Еngineering of Nature”.

Снимка: Sanjiv S. Gambhir/Nature Biomedical Engineering

Професор Санджив Сам Гамбир – един от авторите на проекта, твърди, че умната тоалетна е идеалният начин за набиране на здравна информация, която се игнорира най-често, а потребителят не трябва да прави нищо по-различно от онова, което върши всеки ден.

Концепцията е разработена преди повече от 15 години. Когато чуели за това, хората обикновено се смеели, тъй като им звучало като интересна, но малко странна идея.

„Наясно сме, че звучи странно, но стана ясно, че аналните отпечатъци са уникални. Сканирането се използва само като средство за разпознаване, така че данните на потребителите да могат да се запазят”, твърди професорът.

Умната тоалетна е конструирана във вид на класическа тоалетна чиния, към която от вътрешната част са монтирани сензори за движение, които снимат онова, което ползвателят отделя.

С помощта на алгоритъм видеото бива анализирано, а събраната информация се изпраща до сигурна облачна система, в която те се записват, архивират и анализират допълнително. Системата прави биохимичен анализ на данните, които според изследванията може да отрият до 10 различни заболявания, между които бъбречна недостатъчност, рак на пикочния мехур и редица инфекции.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама