Кристалина Георгиева: Вероятно ще са нужни още мерки за икономиката и срещу COVID-19

19:14, 20 апр 20 / Политика 25 3525 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната ни към т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM II, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на онлайн пресконференция за българските медии, предаде БНР.

Георгиева бе категорична, че правителството е реагирало правилно на кризата с Covid-19, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.

АИКБ иска мярката 60:40 да стане 60:0

България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от МВФ, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева: „Засега България не се е обърнала към Фонда. България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни“.

Кристалина Георгиева посочи, че МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4% тази година, а следващата ще последва възстановяване с 6% догодина. "България взе рано решителни мерки, както да ограничи епидемията, така и да защити икономиката...Може да се наложи да се прави и повече", допълни тя.

През миналата седмица Фондът представи своя пролетен доклад "Глобални икономически перспективи", като в тази връзка г-жа Георгиева потвърди и днес, че икономическата криза, породена от коронавирусната пандемия, е "по-лоша от тази през Голямата депресия" от 30-те години на миналия век.

Без държавна подкрепа ще има масови фалити на фирми

Според нея вирусната криза ще причини през 2020 г. отрицателен икономически растеж (рецесия) в 170 държави.

"Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Голямата депресия", посочи шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева потвърди и последната прогноза на МВФ, че световната икономика ще се сви с 3% през настоящата година и отбеляза, че ако до средата на годината "успеем да се справим с коронавирусната кризата", през 2021 година ще има глобален икономически растеж от 5,8%.

"Това обаче ще е частично възстановяване", каза Кристалина Георгиева и допълни: "Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването".

Заради COVID-19: Половината свят е поискал спешна помощ от МВФ

Според нея вторият приоритет е да се защити икономиката. "Настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата", посочи Георгиева.

"Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството и оттам увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ", каза управляващият директор на МВФ.

Икономиката на знанието печели от тази криза, като "имаме възможност за преминаване към интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички", смята Кристалина Георгиева.

За излизане от кризата можем да говорим, едва когато имаме ваксина и лекарство срещу Covid-19, категорична е Георгиева, която допълни, че още сега трябва да потърсим работещи решения за момента, когато заразата бъде овладяна. Въпреки че се надява този момент да е скоро, управляващият директор на МВФ не изключва и втора вълна на пандемията.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама