Заради COVID-19: Половината свят е поискал спешна помощ от МВФ

21:29, 15 апр 20 / Свят 25 1979 Шрифт:
Антония Иванова

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че половината свят вече е поискал от МВФ спасителна финансова помощ с оглед на глобалните икономически разриви, причинени от коронавирусната пандемия.

"Това е спешен случай както никой друг. Не е заради лоши управления или грешки", посочи г-жа Георгиева в интервю за CNBC и добави, че това е причината МВФ да предоставя средства толкова бързо, предаде БТА. Тя отново призова държавите да гарантират функционирането на техните здравни системи и да бъдат защитени уязвимите лица и лицата, намиращи се на предната линия в борбата с коварния вирус.

Г-20 договори мораториум върху дълга на най-бедните държави

Вчера МВФ посочи, че очаква глобалната икономика да се свие с 3% през 2020 г. поради пандемията от коронавирус, като отбелязва, че въздействието на вируса ще бъде по-лошо от това по време на финансовата криза през 2008-2009 г.

По-рано днес Кристалина Георгиева приветства споразумението на Г-20 за временен дългов мораториум за най-бедните държави в света.

След срещата на Г-20 Георгиева заяви, че МВФ търси "спешно" около 18 милиарда долара нови ресурси за програмата на фонда за намаляване на бедността и доверие в растежа (Poverty Reduction and Growth Trust) за бедните страни и проучва как използването на т.нар. специални права на тираж могат да помогнат за това усилие.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама