Ето кои са най-популярните забавления в интернет при самоизолация

20:39, 19 апр 20 / Любопитно 25 3254 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

В условия, при които ресторантите, кината, клубовете и търговските центрове са затворени и излизането от дома е възможно само за работа и отиване до магазина, хората са принудени да пренесат навиците си от офлайн към онлайн режим. Нарастващият световен интернет трафик е още едно потвърждение за това.

Търсенето на онлайн забавление нараства, услугите за онлайн стрийминг и приложения за видеоконференции, които все по-често се използват не само за работа, набират все по-голяма популярност. Експерти разказват за особеностите на живота онлайн, пише БГНЕС.

Ръстът на стрийминга

Zoom, който придоби популярност в началото на април, прекрачи прага от 200 милиона потребители, докато през декември имаше само 10 милиона. Най-популярната стрийминг услуга Twitch през април счупи рекорда за едновременно онлайн ползване, достигайки ниво от 4 милиона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Zoom и Twitch не са единствените платформи, към които хората прибягват в самоизолация. Предавания и стрийминг потоци на живо има в YouTube, в Instagram, в социалните мрежи Facebook и VKontakt. Освен това, ако по-рано стрийминга беше популярен главно сред геймърите и киберспециалистите, сега експертите казват, че популярността на IRL-стриймингите (in real life, „като в реалния живот“) расте. В тях някои правят неща, типични за ежедневието, други – ги гледат на живо, коментират и подкрепят авторите с пари.

"В условията на пандемия и социална изолация обществото започна да се реорганизира и формира нови модели на потребление на съдържание. Ако всички в първите седмици гледахме филми и телевизионни предавания, сега, изпитвайки остър недостиг на социални контакти, преминаваме към споделяне на съдържание онлайн", обяснява Анастасия Байгушева, ръководител на платформата за осигуряване на финанси чрез стрийминг DonationAlerts Stream.

Според Ирина Семенова, ръководител на направление киберпространство и гейминг на MTS, ръстът на IRL потоците в популярната руска платформа WASD.TV е 47%.

Всички вече са онлайн. Футболисти и баскетболисти се съревновават във виртуални платформи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Потребителите активно излизат извън обхвата на игровото съдържание и разработват нови теми на предавания. Хората започват да стриймват кулинарни уебинари, събития с приятели, обучения и образователни програми. Всичко това с право става част от индустрията. И сме убедени, че подобна тенденция само ще се засилва", уточни Семенова.

Популярността на стрийминга се изразява и в това колко пари зрителите харчат за подкрепа на техните създатели. Според DonationAlerts, от януари ръстът на даренията е 40%, докато през март техният брой се е увеличил с 40% в сравнение с февруари, а през първите седмици на април ръстът ще продължи (с 35%) ,

Освен това анализаторите наблюдават и увеличение на броя на самите стриймъри, например с 32% в сравнение с януари, отбелязва Байгушева от DonationAlerts.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Онлайн сватби, партита и концерти

Пандемията и невъзможността да прекарват време заедно с приятели или роднини тласкат хората да отпразнуват важни моменти от живота си онлайн. Освен вечерни събирания с колеги от работата или приятели, хората „отиват“ на концерти, гледат филми заедно, организират поетични вечери и се женят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Концертите се прехвърлиха в интернет. Същото важи и за филмите: например студио ‚Lionsgate“ („Игрите на глада“, „Ла Ла Ленд“, „Джон Уик“) стартира безплатни прожекции на филми в YouTube през април.

Мнозина се пробват и в неща, на които преди са били просто зрители - в киберспортовете. Броят на такива потребители в eSports League Qiwi Teamplay нараства: през март, в сравнение с февруари, ръстът на новите играчи възлиза на 85%, а броят на мачовете, играни в платформата, се увеличава с 36%.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама