Достигнахме 800 заразени с COVID-19

17:18, 16 апр 20 25 4626 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

800 души достинаха заразените с Covid-19 в България. През днешния ден са доказани още 17 нови случая, като 10 са в София, 2 в Смолян, 2 в Кюстендил, 1 в Русе, 1 във Видин и 1 в Благоевград. Лабораториите продължават да работят.

227-ма са настанени в болници, 37 са пациентите в интензивни отделения. При 48 души медицински персонал е установен COVID-19.

Има и още един случай на починал с Covid-19 у нас през днешния ден. В "Пирогов" е починал 64-годишен пациент, страдал от артериална хипертония и поставен на апаратна вентилация. Впоследствие, заради септичен шок и настъпила полиорганна недостатъчност, се е наложило да бъде включен на диализа.

 

7 положителни проби от 60 теста в столичните „Филиповци“ и „Факултета“

Сутринта беше съобщено за още един починал в "Пирогов" - 70-годишен мъж с артериална хипертония.

Излекувани към момента са още 17 човека, като общо излекуваните стават 122. Сред тях има 6 деца, които са изчистени. 

„Графиката се отклонява доста стръмно нагоре“, каза тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски и допълни, че това е резултат от неспазване на мерките за физическо дистанциране. 

Като най-сериозното огнище на заразата се оформя столицата с 486 случая. В Благоевград заразените са 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

Сутринта стана ясно още, че на територията на двата столични квартала с предимно ромско население – „Факултета“ и „Филиповци“, където мерките са затегнати, има общо 20 положителни с коронавирус. Контактните лица на заразените с коронавирус там са многократно повече от тези, подадени към РЗИ.

„София има множество огнища, не е само в ромските махали, но там има множество заболели, което ни кара да сме по-внимателни. Цялата територия на София е в огнища, затова призовавам софиянци да не пътуват, защото това ще доведе до масов бум на заразени в цялата страна – това е голямата опасност, а не е репресия срещу гражданите“, каза ген. Мутафчийски.

Масовото тестване в София ще се извърши по епидемиологични характеристики и по прицелни групи, които са застрашени. В Паничерево се взимат по около 80 проби на ден, но заради празниците се очаква завръщането на още поне 100 човека, идващи основно от Великобритания, съобщи още Кунчев.

Щабът ще препоръча прекратяване на полетите между Лондон и Варна. Още вчера кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до Щаба с молба полетите от Лондон до Варна да бъдат прекратени. Те са три пъти седмично.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама