Празнуваме Великден у дома, а не по родните места

09:00, 17 апр 20 25 2629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-християнският празник - Възкресение Христово, е денят в който празнуваме победата на живота над смъртта.

Всяка година милиарди хора по цял свят отбелязват Великден. В световен мащаб има над 2,5 млрд. християни, а от тях над 250 млн. са православни, като това се равнява на почти една трета от световното население.

Подговотвката за Великден включва: боядисване на яйца, приготвяне на празнична трапеза, омесване на козунаци и накрая, непосредствено преди полунощ в събота, обикаляне на черква. Точно в полунощ свещеник оповестява Възкресението с думите: „Христос Воскресе“ и изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите, а огънят отнасят в домовете си.

Тази година Великден ще протече по различен начин.

Заради ситуацията около COVID-19 наложиха по-строги мерки за провеждането на масови мероприятия.

На 30 март министърът на здравеопазването Кирил Ананиев направи носенето на маски задължително, но мярката беше отменена ден по-късно. На връх Цветница обаче, заповедта беше върната. Премиерът Борисов заяви, че който няма маска, може да си сложи шал. Заповедта е в сила от 12-и до 26-и април включително. При нарушението й, глобата ще е в размер между 300 и 1000 лв., а при повторно между 1000 и 2000 лв.

Затегнати са и мерките за пътуванията по време на великденските празници. През КПП-тата ще бъдат допускани само граждани, които имат основателна причина за пътуването си, а всички останали ще бъдат връщани. Това стана ясно от думите на началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"За съжаление, не може да се спази тази традиция в България, където всеки пътуваше до своите близки. Заповедта на министъра на здравеопазването много ясно указва начина на влизане в областните центрове - само по причина работа, здравословни проблеми или доставка на храни и медикаменти. Ще бъдат връщани абсолютно всички, които нямат основателна причина за пътуване", уточни ген. Мутафчийски.

Премиерът Борисов също призова хората да си останат по домовете, като напомни, че ще се правят и стриктни проверки дали наистина имат право да пътуват в случай, че напуснат домовете си. "Задачата ми е да ви опазя живи и здрави. Край!", отсече министър-председателят. Никъде по света няма по-добри мерки срещу COVID-19, заключи Борисов и се обърна към тези, които са подценявали заразата.

Във връзка с отпускането на мерките в някои европейски държави премиерът обясни, че колегите му правят успокояваща терапия на народите си. „Излизат и казват „до две седмици“, „много скоро“… Но това за мен не е честно. Няма лекарства, няма ваксина, светът икономически не знае какво ще прави. И лидерите започват да се оглеждат едни в други“, коментира той. Попитан в кого той самият се оглежда, Борисов беше категоричен: „В Мутафчийски“.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама