Борисов провери „Балкански поток“ и увери, че всички си получават заплатите

11:17, 16 апр 20 / Политика 25 2238 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Премиерът Бойко Борисов инспектира от хеликоптер строително–монтажните работи на бъдещата площадка на Компресорна станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница.

"Преди месец хората видяха тук как се копае, сега се виждат траншеите. Тук се работи на пълни обороти. Има близо 240 км положени тръби", коментира премиерът по време на полета и поясни, че работата продължава, въпреки извънредното положение в страната и съгласно противоепидемичните мерки. 

Борисов: На пристанище "Бургас" ежедневно пристигат тръби за „Балкански поток“

"Стотици километри подреден газопровод, въпреки карантината", каза той. Борисов отбеляза, че междувременно земеделците продължават работата си. "Навсякъде машините са по полето и прекрасната ни земя - всичко е обработено", заяви той и увери, че всички си получават заплатите. 

Компресорна станция „Расово“ ще бъде оборудвана с 3 броя компресорни агрегата от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. На площадката освен трите газотурбокопресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

Направено е заздравяване на земната основа чрез уплътняване с тежка трамбовка и изпълнение на почвено – циментови възглавници под всички сгради, както и под фундаментите на компресорите. Приключва се грубия строеж и вътрешните електро и ВиК инсталации на сградите. Изпълняват се фундаментите под газотурбокомпресорните агрегати. Работи се и по тръбокалните мрежи, площадковите ВиК мрежи и пътища.

Предстои да се изгради и втората компресорна станция от трасето на „Балкански поток“ – „Нова Провадия“.

Министър-председателят подчерта, че до момента държавата е изплатила около 1 милион лева компенсации на земеделските производители по трасето, по което не може да се засаждат култури, а до края на сезона ще бъдат преведени общо около 5 милиона лева.

Борисов изтъкна, че при строителните дейности по трасето са открити над 45 археологични паметника. „Благодаря на археолозите, които работят много съвестно“, заяви той.

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама