''Черната Мамба'' - прякор или манталитет на шампион

14:00, 15 апр 20 / Спорт 25 2876 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

„Черната Мамба“ е един от най-известните прякори в света на баскетбола, наравно с „Въздушния“ на Майкъл Джордан и „Краля“ на Леброн Джеймс. Символичният прякор принадлежи на легендата от ангелския град Коби Бийн Брайънт, който напусна този свят на 26 януари т.г., когато личният му хеликоптер се разби в местността Калабас. Заедно с него, смъртта си намериха още 9 души, включително и дъщеря му Джиана Брайнът. Във време без баскетбол е добре да си припомним, кога и защо Коби се превръща в „Черната Мамба“.

Смъртта на Коби Брайънт потопи света в скръб

„Черната мамба“ е така нареченото алтер его на Коби Брайънт. Мамбата се появява на бял свят по време на най-тежкия период в кариерата и живота на мегазвездата. „Черната мамба“ е начинът на Коби да се справи с всички проблеми, през които преминава през 2003 г. и 2004 г.

"Превърнах се от човек, който бе в пика на кариерата си, имайки всичко нужно, до човек, който няма абсолютно никаква представа накъде върви животът му година по късно", споделя Коби в документалния си филм "Muse".

През юли 2003 г. Коби е обвинен в сексуално посегателство над 19-годишно момиче в щата Колорадо. Брайънт прави самопризнания, но случат е прекратен заради отказ от страна на момичето да даде показания по делото. Въпреки това, случката почти разрушава репутацията и семейството на играча.

"Чувах всичко, което феновете скандираха. Всичко!", казва Коби, коментирайки мач на Лейкърс срещу Бостън, в който феновете на Селтикс крещят "Не струваш, Коби". "Сякаш това място, което бе моето убежище, бе бомбардирано с всякакви лоши изрази по мой адрес", споделя още Коби.

Хеликоптерът на Коби Брайънт е бил в изправност

"Трябваше да се отделя някак от това. Чувствах, че много неща идват наведнъж. Просто ставаше много, много объркващо. Трябваше да се организирам. Така създадох "Черната мамба".

Брайънт обяснява, че "Коби" е бил натоварен да се справи с предизвикателствата си в личния живот, а "Черната мамба" се е заела със завоюването на победи на баскетболното игрище.

Алтер егото е вдъхновено от филма на Куентин Тарантино "Убий Бил", в който главната героиня, изиграна от Ума Търман, използва страховита змия - черна мамба, за да убие злодеите във филма.

"Дължината, змията, захапката, атаката, темпераментът. Нека погледна това нещо. Погледнах го - да, това съм аз. Това съм аз!", казва Брайънт пред Кент Баб от “The Washington Post”.

"Когато Коби се завърна на паркета, невинно изглеждащият млад атлет, вече го нямаше. На негово място беше мъж, който вече не можеше да крие убедително невинността си. Брайънт казва, че се е чувствал свободен да разкрие тъмнината, която винаги е дебнела вътре в него. Според него, създаването на алтернативна персонa, бе единственият начин да се възстанови психически от събитията в Колорадо", пише Баб.

Вдовицата на Коби Брайънт заведе дело срещу хеликоптерната компания

Така се ражда свирепата "Черна мамба". Непоколебима на паркета, с опасна захапка за всеки защитник. Коби играе най-добрия си баскетбол от гледна точка на статистиката през 2005/06 г., в който реализира средно по 35.4 точки, 4,5 асистенции и 5,3 борби.

Коби Брайънт влиза посмъртно в Залата на славата

През славната си кариера, Коби Брайънт, бележи 33 643 точки, играеседем  НБА финала, от които печели пет. ЗаНай-полезен играч“ е избиран през редовния сезон, два пъти на финали и четири пъти в мача на звездите, където взима участие осемнадесет пъти.  Коби Брайънт попада 15 пъти в отбора на сезона в НБА, 12 пъти в дефанзивния отбор и печели една титла от състезанието по забивки през 1997г.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама