Какво е да си пътешественик под карантина?

18:10, 14 апр 20 / Любопитно 25 2804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светът е в пандемия заради COVID-19, а големият губещ е туристическият сектор. Всеки ден се коментира положението на хотелиерите, ресторантьорите и  туроператорите, но някак си забравяме за онези отделни единици, които са решили да преоткрият света - пътешествениците.

Голяма част от тях обикалят из континентите само с една раница на гърба си, обичат свободата и знаят как да я ценят. 

Но какво се случва, когато границите са затворени и те са принудени да стоят вкъщи? 

Коронавирусът заварва Десислава Шейнова във Виетнам. В края на 2019 година тя тръгва на 8-месечно пътешествия в Азия - от Индия до Япония. Когато влиза във Виетнам ситуацията с COVID-19 ескалира. 

"Хостелът, в който бях отседнала, затвори. Всички започнаха да ме гледат сякаш съм чумава, защото съм бяла и не знаят откъде съм. Не ме допуснаха в едно кафене, защото ги е страх от мен. Заспивах с маската, за да не я забравя, защото всички започват да бягат от мен и да ме сочат. Не се чувствах добре”, споделя пътешественичката. 

Тя е принудена да прекрати своята обиколка на Източния континент и да се прибере в България, където е под домашна карантина. В подобна ситуация са и много други.

Снимка: Личен архив

Как може да се подтисне дромомания - медицинската диагноза, характерна за всеки пътешественик?

Мнозина от пътешествениците са блогъри и влогъри. Използват времето за социална изолация, за да публикуват новите си пътеписи, съвети и влогове. Залагат на гледане на филми и четене на книги с травъл насоченост.

Блогърите Бистра и Наце от "Магията на пътуването" стартираха инициатива всяка събота на живо във "Фейсбук" да разказват за пътуването си в различна екзотична дестинация. Първите им лекции са посветени на Танзания, Бутан и Кения.

Примерът им беше последван и от Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии, които стартираха с разкази на блогъри за непознати забележителности в България.

Снимка: Личен архив

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама