Инициативата “Три морета” е двигател за повече кохезия между страните от ЕС

15:38, 14 апр 20 / Политика 25 1855 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

През февруари Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) партньорство с Външно министерство на Естония проведе конференция на тема „Инициативата ‚Три морета‘: свързаност, конкурентноспособност и сигурност“.

Основните заключения и препоръки от срещата: 

Свързаността между Север и Юг в Централна и Източна Европа може да се окаже ключът към пълноценното развитие на региона на Триморието като конкурентноспособен, сигурен и проспериращ, като надежден и ефективен партньор в НАТО и Европейския съюз.

Инициативата “Три морета” е двигател за повече кохезия между страните членки на ЕС чрез ускорено развитие посредством повече свързаност и конкурентноспособност. Тя има потенциал да допринесе за постигане на кохезионните цели на ЕС.

Цветанов пред TOPNOVINI: Руското влияние в енергетиката е заплаха за страните от Централна и Западна Европа

В момента инициативата навлиза в решителна фаза, като прави преход от политическите ангажименти и декларации към прагматични стъпки и конкретни проекти чрез създаването на инвестиционен фонд. Всяка държава членка следва да инвестира в този фонд, без оглед на финансирането, което ще получи по конкретни свои проекти, защото всички държави от региона ще бъдат облагодетелствани от кумулативния ефект на реализираните проекти на територията на целия регион.

Ангажиментът на САЩ към инициативата, включително и обявеното от държавния секретар Майкъл Помпео намерение за инвестиция от до един милиард долара към инфраструктурни проекти от страна на САЩ, не трябва да се приема за даденост. Това намерение предполага реципрочна политическа и инвестиционна реакция от страните членки чрез пропорционални вноски в инвестиционния фонд. Реципрочното финансово участие на страните членки, съчетано с подкрепата от САЩ и ЕС, ще позволи привличане на допълнителен капитал към фонда от външни на инициативата източници.

За да има България активна роля и силен глас в рамките на инициативата, страната следва да направи пропорционален принос към инвестиционния фонд. Така тя ще бъде сред водещите в инициативата и ще има възможност да участва във формулирането на нейните приоритети и насочването на първите конкретни проектни инвестиции.

Развитието на Инициативата “Три морета” изисква повече включване на изпълнителната власт, повече съгласуваност и координация между институциите в национален план и на ниво Европейски съюз.

Цветанов: Инициативата „Три морета“ допринася за свързаността между Централна и Източна Европа

Съветът за национална сигурност при президента следва да начертае с надпартиен консенсус геополитическите стратегия, подход и цели на България в рамките на Инициативата “Три морета”. Участието ни следва да бъде по-активно и в контекста на цялостна национална стратегия за участие в различни (формални и неформални) формати като Берлинския процес и Залцбургския форум. България има нужда от обща стратегическа рамка за участие в тези формати, за да бъде надежден и предсказуем партньор и да работи в полза на националните си интереси. Затова е важно участието в Инициативата “Три морета” да не се политизира и да не се превръща в тема на конфликти и съревнование между институциите, а да се разглежда като въпрос от национално значение с консенсусен и ключов характер.

Източният фланг на НАТО и ЕС, където се усеща силен и агресивен натиск от страна на Русия, има нужда от засилване. Инициативата може да е добър инструмент за преодоляване на уязвимостта на периферията на ЕС. Това е особено важно в ерата на съревнование между глобални и регионални сили. Инициативата може да се окаже и здравословен антидот за прекомерното китайско влияние посредством формата “17+1”;

Инициативата “Три морета” ще стимулира транспортните, икономическите, енергийните връзки, дигитализацията между страните членки на ЕС и НАТО и онези страни-съседки, намиращи се по границата на двете организации. Така тя ще  разширява европейското пространство на икономически просперитет, обща сигурност и споделени ценности дори отвъд границите на съюза;

За България ще е полезно, ако инициативата засили сътрудничеството в региона на Черно море и неговата свързаност. Това е особено важно предвид блокирането на всички регионални инициативи за сътрудничество в Черноморския регион от страна на Русия;

Инициативата има потенциал да благоприятства сериозно енергийната свързаност, диверсификация, а оттам и сигурност на Триморието;

„Инициативата “Три морета” има потенциала да преобрази Триморието, като генерира реална добавена стойност към икономиката, просперитета и развитието на Централна и Източна Европа в една обединена и силна Европа. Нужно е не само да говорим, но и да инвестираме в свързаност между Централна и Източна Европа, между север и юг, защото свързаността създава конкурентноспособност, растеж и просперитет“, обяви председателят на ЕАЦС Цветан Цветанов.

Целия доклад от проведената конференция четете тук. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама