Столичната община ще спести над 8 млн. лв. от ремонти на улици

08:51, 14 апр 20 / София 25 2128 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

апочват засилени проверки в София за спазване на противоепидемичните мерки, а за целта е организиран целият ресурс на СДВР и Общинска полиция, обяви в ефира на bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ 90% от софиянци спазват правилата, но мерките по пазарите не са дали желания резултат. „Санкции ще има, трябва да сме безкомпромисни, защото неспазването на правилата застрашава и околните. Създават се изключително тежки условия за лекарите. Въпреки създадената организация по пазарите за вход-изход и задължително носене на маски както от търговците, така и от клиентите, въпреки това видяхме струпването на хора. Първо затворихме Женския пазар, а след това и другите“, обясни Фандъкова.

Без наеми за търговците, докато пазарите са затворени, предлага Фандъкова

Снимка: БГНЕС

Столичният кмет уточни, че ако има организация по пазарите, мерките ще бъдат преразгледани. Тя добави, че се предвижда търговците по сергиите да не плащат наем по време на извънредното положение. Заради неочакваните разходи за борба с коронавируса, общината ще се опита да спести 8 млн. лв. от изпълнението на някои основни ремонти на улици. Фандъкова добави, че това не са ключови пътни артерии и дори след Великден предстои ремонт на бул. „България“.

Пари от бюджета на стратегическите обекти обаче, няма да се взимат – метрото, участъците от вътрешните рингове, Околовръстен път и строителство на детски градини. „За месец март загубите на Центъра за градска мобилност от зоните и билетите е 6 млн. лв., 6,5 млн. лв. са загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток. До 21 април зоните остават безплатни, обсъждаме постепенното пускане на синя зона, а след това и на зелена“, каза Фандъкова.

Столицата ще спести от средствата за летни цветя

Тя обясни, че чрез районните кметове са се обърнали към домоуправителите за извършване на допълнителна дезинфекция на общите площи в жилищните сгради. Столичният кмет допълни, че призовава хората да помагат на съседите си, които са в нужда, а на телефон 0 700 17 310 могат да се подават сигнали за хора в нужда или нарушители на противоепидемичните мерки.

„За съжаление, особено в кварталите има доста нарушители. В София, във всеки вход контрол е невъзможно да бъде осъществен. Софиянци са интелигентни хора и не смятам, че трябва да се говори за санкции, за да осъзнаем, че това е за нашето здраве. Колкото сме по-дисциплинирани, толкова по-бързо ще паднат мерките“, посочи столичният кмет.  

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама