Връщат ни надвзетото за газ и парно

18:25, 14 апр 20 / Общество 25 3695 Биляна Иванова
Снимка: Pixabay

Народното събрание прие окончателни промени в Закона за енергетиката. Те позволяват възстановяване на надвзетите суми за газ и парно заради постигнатото споразумение между „Газпром“ и „Булгаргаз“ за намаляване с над 40% на цената на руския газ за България. Става въпрос за 150 млн. лева, които руската компания върна на българското дружество.

Как ще се връщат парите?

КЕВР трябва да приеме решение за новите цени със задна дата. Топлофикациите и газоразпределителните дружества да изчислят разликата в сумите.

Парите ще се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е налице разлика. Ако сумата за връщане е по- голяма от сметката, се приспада от следващата и така до изчерпване. Във фактурата ясно ще е упоменато колко пари са приспаднати. За хората с годишни изравнителни сметки разликата ще бъде отразена там.

Победа за бизнеса

Бизнесът поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, защото първоначално не се предвиждаше да се връщат пари и на тях. Между двете четения обаче спортният текст отпадна. Така и индустриалните потребители на свободния пазар ще бъдат обезщетени. По техни изчисления става въпрос за 45 млн. лева.

До края на октомври енергийният регулатор трябва да информира парламента за върнатите суми.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!